O απόλυτος οδηγός για τα αιθέρια έλαια: Πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Για τον ύπνο, για το στρες, για το δέρμα

O απόλυτος οδηγός για τα αιθέρια έλαια: Πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Ο κόσμος των αιθέριων ελαίων είναι τεράστιος, συναρπαστικός και ειλικρινά, λίγο μπερδεμένος. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρά αυτά τα φυτικά εκχυλίσματα; Ναι είναι!

Πώς στο καλό να χρησιμοποιώ όλες αυτές τις διαφορετικές μυρωδιές; Θα σας πούμε.

Η Charlynn Avery, aromatherapist στο Aura Cacia, δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα καλύτερα αιθέρια έλαια και πώς να τα χρησιμοποιείτε υπέρ σας!

Επειδή τα αιθέρια έλαια είναι προφανώς εντελώς φυσικά, μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι είναι ήπια και σε μεγάλο βαθμό δεν αντιδρούν. Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Εξ ορισμού, είναι εξαιρετικά ισχυρό υλικό.

Αρωματοθεραπεία, θεραπεία δερματικών παθήσεων, καταπραϋντική φλεγμονή των μυών… Τα οφέλη των αιθέριων ελαίων είναι πάμπολλα. «Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι, για γενική ευεξία και πολλά άλλα», λέει η Avery. Αυτή η ευελιξία επεκτείνεται και στα ίδια τα αρώματα. «Μερικά από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα και το γλυκό πορτοκάλι, διασχίζονται σε πολλές κατηγορίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για πολλές εφαρμογές», λέει.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΟ ΒΉΜΑ

Στις περισσότερες περιπτώσεις (ακόμα κι αν προσθέτετε απλώς τα αιθέρια έλαια σε ένα μπάνιο), θα χρειαστείτε ένα έλαιο μεταφοράς, ένα ουδέτερο, φυτικό έλαιο που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση. Τα κοινά έλαια μεταφοράς περιλαμβάνουν αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα, ελαιόλαδο, ηλιόσπορο, λάδι αβοκάντο και σπόρους σταφυλιού.

Εκτός από την αποφυγή πιθανής δερματικής αντίδρασης, η αραίωση των αιθέριων ελαίων τους επιτρέπει να λειτουργούν καλύτερα. Όταν εκτίθενται μόνο στον αέρα, τα μόρια των καθαρών αιθέριων ελαίων τείνουν να εξατμίζονται πολύ γρήγορα. «Η προσθήκη του αιθέριου ελαίου σε μια ουσία-φορέα διευκολύνει καλύτερα την απορρόφηση του ελαίου από τον οργανισμό», λέει η Avery.

Μπορείτε να ψεκάσετε τα σκεπάσματα του κρεβατιού σας ή ακόμα και τα καλύμματα του καναπέ, να τα προσθέσετε μέσα σε ένα difuser, να τα ρίξετε σε ένα λύχνο ανάβοντας το ρεσώ σας ή να τα βάλετε στο δέρμα σας, μαζί με το έλαιο μεταφοράς όπως είπαμε πιο πάνω.

Πάμε τώρα να δούμε τις χρήσεις τους

Για τον ύπνο

Αιθέρια έλαια που βοηθούν στον ύπνο: λεβάντα, πατσουλί, σανδαλόξυλο, ylang-ylang, χαμομήλι, μαντζουράνα, κέδρος, περγαμόντο, φασκόμηλο, λιβάνι, τριαντάφυλλο.

Για μείωση του στρες

Αιθέρια έλαια για χαλάρωση: τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, λιβάνι, λεβάντα, περγαμόντο, μαντζουράνα, ylang-ylang, λεμόνι, γεράνι, πορτοκάλι, χαμομήλι.

Για ένα mental boost

Αιθέρια έλαια για τη βελτίωση της συγκέντρωσης: δεντρολίβανο, βασιλικός, μέντα, κέδρος, γκρέιπφρουτ, πεύκο.

Για ενέργεια

Αιθέρια έλαια για ενέργεια: λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ευκάλυπτος, κανέλα, μέντα, τζίντζερ, δεντρολίβανο, μέντα, μαύρο πιπέρι, γιασεμί.

Για τη βελτίωση του δέρματος

Ακμή και ερεθισμοί του δέρματος: λάδι δέντρου τσαγιού, λεβάντα, ρίγανη, περγαμόντο, δεντρολίβανο.

Μυϊκή φλεγμονή: μέντα, ευκάλυπτος, χειμερινό πράσινο, χαμομήλι, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, καγιέν, δεντρολίβανο, μαύρο πιπέρι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πονόλαιμος: ευκάλυπτος, μέντα, τζίντζερ, λεμόνι, τεϊόδεντρο, φασκόμηλο, δεντρολίβανο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.