ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι 12 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πλούσια και μακριά μαλλιά

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε

Οι 12 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πλούσια και μακριά μαλλιά

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πλούσια και μακριά μαλλιά.

Παρακάτω θα βρείτε 12 συμβουλές από δερματολόγους, ειδικούς σε θέματα μαλλιών:

Tip #1: Δοκιμάστε θεραπείες για επανόρθωση και αναδόμηση της τρίχας

Μπορεί το τριχωτό της κεφαλής να έχει τον πρώτο ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά αν οι άκρες είναι κατεστραμμένες και σπάνε εύκολα, τότε τα μαλλιά σας δε θα φαίνονται μακριά. Για να κρατήσετε υγιείς και ενυδατωμένες τις άκρες σας, τότε σκεφτείτε τις θεραπείες για επανόρθωση και αναδόμηση της τρίχας.

Αυτές οι θεραπείες ουσιαστικά αποκαθιστούν τις ενώσεις στον άξονα της τρίχας, που σπάνε από τις χημικές θεραπείες, τη θερμότητα και τη φθορά του styling με την πάροδο του χρόνου. Το πόσο συχνά εφαρμόζετε τη θεραπεία εξαρτάται από τη φθορά των μαλλιών σας.

Αν τα μαλλιά σας είναι πολύ κατεστραμμένα, τότε πρέπει να την εφαρμόζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν τα μαλλιά σας έχουν μικρότερη ζημιά, εφαρμόστε τη μία ή δυο φορές τον μήνα.

Tip #2: Ρωτήστε το γιατρό σας για συνταγογραφούμενες θεραπείες αύξησης της τριχοφυΐας

Αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και να κάνετε τα μαλλιά σας να μακραίνουν πιο γρήγορα, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας για να δείτε τις συνταγογραφούμενες επιλογές.

Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τον γιατρό σας για μια σύνθετη τοπική θεραπεία. Επιπλέον, αν ανησυχείτε ότι τα μαλλιά σας δεν μακραίνουν αρκετά γρήγορα και/ή έχετε τριχόπτωση και αραίωση, κλείστε το συντομότερο δυνατό ένα ραντεβού με δερματολόγο, καθώς θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και να διαμορφώσετε τη θεραπεία σας.

Tip #3: Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών

Οι θύλακες των μαλλιών αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες και αν δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή σας, μπορεί ενδεχομένως να δείτε απώλεια και αραίωση μαλλιών. Είναι καλό να εντάξετε στη διατροφή σας αυγά, φασόλια, πεπτίδια κολλαγόνου, σκόνη πρωτεΐνης, φακές, κοτόπουλο, γιαούρτι και τυρί cottage.

Μην ξεχνάτε πως η υγιής ανάπτυξη των μαλλιών ξεκινάει από τη σωστή διατροφή. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είτε λόγω δίαιτας, είτε λόγω κακής διατροφής, είτε λόγω έντονου στρες, έχουν ανεπάρκεια βιταμινών και δεν το συνειδητοποιούν», δηλώνει ο ειδικός σε θέματα μαλλιών Dominic Burg.

«Αν δεν τρέφεστε σωστά ή περνάτε έντονες περιόδους στρες, το σώμα σας θα διακόψει πρώτα την ανάπτυξη των μαλλιών και θα ανακατευθύνει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια στα όργανα που τα χρειάζονται περισσότερο», αναφέρει, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των μαλλιών να μείνει στάσιμη.

Οι καλύτερες τροφές για να μακρύνουν γρηγορότερα τα μαλλιά σας, σύμφωνα με τη δερματολόγο Hope Mitchell, είναι:

  • τα φρούτα (φράουλες, αβοκάντο, βατόμουρα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ),
  • τα λαχανικά (σπανάκι, πιπεριές, φασόλια, μπρόκολο),
  • τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες),
  • οι ξηροί καρποί και σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι chia, κολοκυθόσποροι),
  • τα αυγά,
  • το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο,
  • τα όσπρια (φακές, φασόλια),
  • τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί cottage, γάλα αμυγδάλου).

Tip #4: Καθαρίστε το τριχωτό της κεφαλής

Όταν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι γεμάτο με λάδι, ρύπους και περιττά προϊόντα (ξηρό σαμπουάν και λακ), όλα αυτά συσσωρεύονται και μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός και φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες (ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών και το τριχωτό της κεφαλής σας – πιο συχνά για τα μαλλιά με τάση για λιπαρότητα), κάντε έναν βαθύ καθαρισμό στο τριχωτό της κεφαλής σας, για να απαλλαγείτε από τυχόν συσσωρευμένα έλαια ή προϊόντα.

Tip #5: Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας με έλαιο δεντρολίβανου

Όχι, το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι κάποια μαγική θεραπεία, που θα κάνει τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να βοηθήσει, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες των τριχών σας.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε το με έλαιο δεντρολίβανου. Παρόλο που πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, στοιχεία δείχνουν πως το έλαιο δεντρολίβανου βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών. Χάρη στα αντιφλεγμονώδη συστατικά του, βοηθάει επειδή οι φλεγμονές αποτελούν σημαντική αιτία της τριχόπτωσης και της αραίωσης.

Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μια φορά την ημέρα, κάντε για λίγα λεπτά μασάζ με μερικές σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Tip #6: Σκεφτείτε να πάρετε βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα για την ανάπτυξη των μαλλιών δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία κατά την οποία τα μαλλιά σας θα μακρύνουν εν μία νυκτί. Επίσης, δεν θα πρέπει να τα πάρετε αν δεν μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Αν νομίζετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών, τότε μπορεί τα συμπληρώματα για την ανάπτυξη των μαλλιών να σας κάνουν καλό.

Ωστόσο, για να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε την κατάλληλη ποσότητα και τις σωστές βιταμίνες για τη δική σας περίπτωση, αλλά και ότι αυτές δεν θα αλληλεπιδράσουν με τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε, πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Tip #7: Δοκιμάστε θεραπείες μαλλιών με καφεΐνη

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Dr. Dhaval Bhanusali, τα προϊόντα με καφεΐνη όχι μόνο βοηθούν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σας (η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών) αλλά και στην αντιμετώπιση της DHT, της ορμόνης που ευθύνεται για την τριχόπτωση.

Παρόλο που δεν είναι σίγουρο αν τα μαλλιά σας θα μακρύνουν πιο γρήγορα, είναι ένα από τα συστατικά που δεν βλάπτει να δοκιμάσετε. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί: Θα χρειαστούν δύο ή τρεις μήνες για να δείτε αν η καφεΐνη βοήθησε όντως στη μείωση της τριχόπτωσης ή έχει θετική επίδραση στην πυκνότητα και την υγεία των μαλλιών σας.

Tip #8: Τριμάρετε τα μαλλιά σας

Όσο και αν τα προσέχετε, τα μαλλιά σας δεν θα δείχνουν ποτέ μακρύτερα, αν δεν τα φροντίζετε σωστά, κάτι που ξεκινά με το τακτικό κούρεμα και τριμάρισμα. Παρά τα όσα ακούγονται, η ψαλίδα δεν θα βελτιωθεί ποτέ από μόνη της.

Πρέπει να την κόψετε, αλλιώς θα συνεχίσει να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, μέχρι η τρίχα να σπάσει. Παρόλο που ακούγεται αντιφατικό να κόψετε τα μαλλιά σας για να μακρύνουν «πιο γρήγορα», είναι μια αδιαπραγμάτευτη κίνηση.

«Αν δεν τα κόβετε, τα μαλλιά σας θα φαίνονται πιο κοντά απ’ ό,τι αν τα περιποιείστε συχνά», λέει ο κομμωτής Mark Townsend. Προτείνει να κουρεύεστε λίγο-λίγο, κάθε 10 έως 12 εβδομάδες, για να αποτρέψετε την εμφάνιση ψαλίδας.

Tip #9: Δοκιμάστε το χαλαρό styling

Είτε προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας είτε να τα διατηρείτε υγιή, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι τα χαλαρά χτενίσματα. Όταν τα αφήνετε κάτω ελεύθερα, τα μαλλιά μπερδεύονται πιο εύκολα και οι άκρες ξεραίνονται.

Αυτό που θα σας σώσει είναι τα χαλαρά χτενίσματα, όπως οι κότσοι και οι γαλλικές πλεξούδες που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι ανεξάρτητα από το μάκρος των μαλλιών σας.

Όσον αφορά γενικότερα το styling, το «less is more» θα πρέπει να είναι το σύνθημά σας όταν προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας. Η Dr. Mitchell συνιστά να περιορίσετε τη χρήση κλιπς, extensions και να μην κάνετε σφιχτά χτενίσματα.

Ακόμα και το να κάνετε καθημερινά στα μαλλιά σας το ίδιο χτένισμα, όπως μια αλογοουρά ή έναν κότσο, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει σπάσιμο των μαλλιών σας, οπότε φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα χτενίσματά σας για να αποτραπεί η ζημιά. Επίσης, όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας με σεσουάρ, χρησιμοποιήστε τη φυσούνα.

Tip #10: Εστιάστε στη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής

Αν προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας πιο γρήγορα, πρέπει να δώσετε προσοχή στο τριχωτό της κεφαλής σας.

«Τα δύο πιο σημαντικά στρώματα του δέρματος σε σχέση με το τριχωτό της κεφαλής είναι το χόριο και η επιδερμίδα», λέει η ειδική σε θέματα μαλλιών Bridgette Hill.

«Το χόριο περιέχει τους θύλακες των τριχών μας, τους αδένες, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, το κολλαγόνο, τις ίνες ελαστίνης και τα λιποκύτταρα, οπότε η σωστή φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών και την υγεία των τριχών σας».

Ποια είναι, λοιπόν, η σωστή φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής;

Η Hill λέει πως πρέπει να εφαρμόζουμε ένα μείγμα από έλαια για το τριχωτό της κεφαλής, ορούς και μάσκες μαλλιών με συστατικά που το διεγείρουν, όπως έλαια μέντας, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτό το σημείο.

Επίσης, η Hill προτείνει μία φορά την εβδομάδα να πλένετε ειδικά το τριχωτό της κεφαλής σας, εφαρμόζοντας επάνω του ένα σαμπουάν και αφήνοντάς το να δράσει για πέντε λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Tip #11: Εφαρμόστε conditioner

Το διάστημα που μακραίνετε τα μαλλιά σας, το conditioner πρέπει να γίνει ο καλύτερός σας φίλος.

«Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν το conditioner, όταν λούζονται», αναφέρει ο Townsend, «και είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στα μαλλιά σας, ειδικά όταν προσπαθείτε να τα μακρύνετε».

Γιατί; Επειδή η βαφή και η θερμότητα που χρησιμοποιείτε στο styling θα κάνουν τις άκρες των μαλλιών σας πιο λεπτές, οδηγώντας σε ακόμα περισσότερο σπάσιμο και έτσι θα χάσετε μήκος. Το conditioner βοηθά στην αναπλήρωση του λίπους και της πρωτεΐνης στο εσωτερικό στέλεχος της τρίχας σας, ενώ παράλληλα σφραγίζει την υγρασία.

Tip #12: Αποφύγετε το ντεκαπάζ, τα χημικά και τις βλαβερές θεραπείες

«Το να αποφύγετε τις βαφές μαλλιών, το ντεκαπάζ και τις χημικές θεραπείες είναι απαραίτητο όταν μακραίνετε τα μαλλιά σας», αναφέρει η Dr. Mitchell.

Όταν κάνετε ντεκαπάζ στα μαλλιά σας, ανοίγει η επιδερμίδα της τρίχας σας και έτσι προκαλείται σημαντική ζημιά, ιδιαίτερα σε όσες έχουν πιο σκούρα μαλλιά.

Επιπλέον, τα μαλλιά που έχουν υποστεί χρωματική ή χημική επεξεργασία είναι πιο πιθανό να σπάσουν, κάτι που σημαίνει περισσότερα κουρέματα και μικρότερο μήκος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.