ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που αφυδατώνονται τα χείλη

Τι να αποφύγετε για να έχετε όμορφα χείλη

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που αφυδατώνονται τα χείλη

Το κρύο και ο χειμώνας κάνουν τα χείλη να σκάνε και να αφυδατώνονται.

Και δεν φταίει μόνο αυτό, αλλά και τα λάθη που κάνετε και έχουν ως αποτέλεσμα ξηρά και σκασμένα χείλη.

Αν το ξηρό δέρμα δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα για εσάς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα είναι και τα ξηρά χείλη. «Τα χείλη είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην ξηρότητα από ό,τι άλλα μέρη του δέρματος, καθώς δεν περιέχουν λιπαρούς αδένες και είναι πολύ ευαίσθητα», εξηγεί στη βρετανική Marie Claire η Dr Aiza Jamil, σύμβουλος δερματολόγος στις κλινικές sk:n.

«Η πιο συνηθισμένη αιτία οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας εντός της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αυτό από μόνο του προκαλείται από πολλούς παράγοντες».

Δείτε παρακάτω 5 από τα λάθη που κάνετε και μπορούν να επιδεινώσουν τα, ήδη, ξηρά χείλη το χειμώνα.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση φαίνεται στο δέρμα σας και αυτό περιλαμβάνει και τα χείλη σας. «Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία για τα ξηρά χείλη», λέει η Dr Jamil. «Βεβαιωθείτε ότι πίνετε επαρκή ποσότητα νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείτε το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών σας, σωστά ενυδατωμένο». Το NHS συνιστά να πίνετε τουλάχιστον έξι έως οκτώ φλιτζάνια ή ποτήρια υγρών την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Δεν προστατεύετε τα χείλη σας στις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Αυτό ισχύει είτε κάνει παγωνιά είτε κάνει ζέστη και έχει ήλιο. «Η έκθεση σε κρύο, θυελλώδη ή ξηρό καιρό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ξηρά χείλη», λέει η Dr Jamil. «Χρησιμοποιήστε lip balm με SPF σε ηλιόλουστες συνθήκες και εφαρμόστε ένα ενυδατικό lip balm σε κρύο ή θυελλώδη καιρό».

Γλείφετε τα χείλη σας

Αν τα χείλη σας είναι ξηρά, το φυσικό σας ένστικτο μπορεί να είναι να τα γλείψετε, αλλά κάνοντάς το αυτό πιθανότατα θα τα κάνετε χειρότερα μακροπρόθεσμα. «Το συνεχές γλείψιμο των χειλιών μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά το σάλιο μπορεί στην πραγματικότητα να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από τα χείλη, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην ξηρότητα», σημειώνει η Dr Jamil.

Η Dr Sonia Khorana, γενική γιατρός και αισθητικός με ειδικό ενδιαφέρον στη δερματολογία, προσθέτει: «Το γλείψιμο των χειλιών σας μπορεί να τα κάνει πολύ πιο ξηρά, καθώς το σάλιο είναι γεμάτο ένζυμα που είναι πολύ σκληρά για το ευαίσθητο δέρμα των χειλιών».

Χρησιμοποιείτε τα λάθος συστατικά

Ορισμένα προϊόντα για τα χείλη μπορεί να περιέχουν συστατικά που μπορούν να ξηράνουν τα χείλη -η Dr Khorana συνιστά να αποφεύγετε συστατικά όπως η καμφορά, ο ευκάλυπτος και η μενθόλη.

«Περιλαμβάνονται στα βάλσαμα χειλιών λόγω της δροσιστικής τους επίδρασης, αλλά μπορεί να είναι πολύ ξηραντικά ή ερεθιστικά και στην πραγματικότητα αποτελούν κοινή αιτία και για τη δερματίτιδα των χειλιών», εξηγεί.

«Η μενθόλη μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Θα συνιστούσα να χρησιμοποιείτε συστατικά όπως η γλυκερίνη, η σκουαλάνη, η βαζελίνη, το βούτυρο καριτέ, το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια».

Κάνετε υπερβολική απολέπιση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ η απολέπιση των χειλιών μπορεί να απομακρύνει το νεκρό δέρμα, η υπερβολική χρήση απολεπιστικών χειλιών ή η χρήση σκληρών απολεπιστικών μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και να επιδεινώσει την ξηρότητα. «Είναι καλύτερο να περιορίστε τη χρήση των απολεπιστικών χειλιών σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα» προτείνει η Dr Jamil.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.