ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα ξεκινά το αληθινό ματσάκι στις ΗΠΑ...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αντηλιακά – Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημικών και φυσικών αντηλιακών;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αντηλιακά – Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF;

Εσείς γνωρίζατε τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF στα αντηλιακά που χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες; 

Ο ήλιος εκπέμπει επιβλαβείς ακτίνες UV ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, σύμφωνα με μελέτες, έως και το 80% των επιβλαβών ακτίνων UV του ήλιου μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.

Η αμερικανική ακαδημία δερματολογίας, δίνει όλες τις απαντήσεις σχετικά με το πότε θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό, τι δείκτη προστασίας πρέπει να επιλέγουμε και ό,τι πρέπει να ξέρουμε ώστε να παραμείνουμε προστατευμένοι και ασφαλείς για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF;

Ο Δείκτης Προστασίας SPF (Sun Protection Factor) είναι ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο και δείχνει πόσο προστατεύει το αντηλιακό το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UVB.

Ο αριθμός ή η τιμή SPF υποδεικνύει τον αριθμό των φορών που το αντηλιακό αυξάνει τη φυσική προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι αρχίζουμε να κοκκινίζουμε κάτω από τον καυτό ήλιο μετά από τα πρώτα 10 λεπτά χωρίς να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, εάν χρησιμοποιήσουμε ένα αντηλιακό προϊόν με SPF 30, θα παραταθεί ο χρόνος 30 φορές και θα μπορέσουμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε για 300 λεπτά.

Είναι καλύτερος ένας SPF 50 από έναν SPF 30;

Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 30, το οποίο μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB του ήλιου. Οι υψηλότεροι SPF εμποδίζουν ελαφρώς περισσότερες από τις ακτίνες UVB του ήλιου, αλλά κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να εμποδίσει το 100% των ακτίνων UVB του ήλιου.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα SPF 50 διαρκούν τον ίδιο χρόνο με τα SPF 30. Καθώς πολλά άτομα εφαρμόζουν μόνο περίπου το 20-50% της ποσότητας αντηλιακού που απαιτείται για να επιτευχθεί η ποσότητα SPF στην ετικέτα, η εφαρμογή αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας βοηθά στην αντιστάθμιση αυτής της υπο-εφαρμογής.

Το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται περίπου κάθε δύο ώρες ανεξαρτήτως SPF.

Τι αντηλιακό να χρησιμοποιήσω;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά σε όλους να χρησιμοποιούν αντηλιακό που προσφέρει τα ακόλουθα:

 • Προστασία ευρέος φάσματος (προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB)
 • SPF 30 ή υψηλότερο
 • Αδιάβροχο

Ωστόσο, το αντηλιακό από μόνο του δεν μπορεί να σας προστατεύσει πλήρως. Εκτός από τη χρήση αντηλιακού σε δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα, οι δερματολόγοι συνιστούν να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα για να προστατέψετε το δέρμα σας.

 • Αναζητήστε σκιά. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ.
 • Φοράτε ελαφρά ρούχα, όπως ελαφρύ και μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV, όταν είναι δυνατόν. Για πιο αποτελεσματική αντηλιακή προστασία, επιλέξτε ρούχα με αριθμό υπεριώδους προστασίας (UPF) στην ετικέτα.
 • Αποφύγετε τα σολάριουμ. Το υπεριώδες φως από τον ήλιο και το σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και ρυτίδες. Εάν θέλετε να δείχνετε μαύρισμα, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος, αλλά να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαζί του.
 • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κοντά στο νερό, το χιόνι και την άμμο, καθώς αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εγκαύματος.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζω και πόσο συχνά;

 • Εφαρμόστε αρκετό αντηλιακό για να καλύψετε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα.
 • Μην ξεχάσετε να το εφαρμόσετε στις άκρες των ποδιών σας, στο λαιμό σας, στα αυτιά σας και στην κορυφή του κεφαλιού σας.
 • Εφαρμόστε αντηλιακό σε στεγνό δέρμα 15 λεπτά πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο.
 • Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί επίσης να σχηματιστεί στα χείλη. Για να προστατέψετε τα χείλη σας, εφαρμόστε ένα lip balm ή κραγιόν που περιέχει αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο.
 • Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό περίπου κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ποιο είδος αντηλιακού είναι το καλύτερο;

Το είδος του αντηλιακού που χρησιμοποιείτε είναι θέμα προσωπικής επιλογής και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή του σώματος που πρέπει να προστατευτεί. Οι διαθέσιμες επιλογές αντηλιακών περιλαμβάνουν λοσιόν, κρέμες, τζελ, αλοιφές, ξυλάκια κεριού και σπρέι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος (UVA και UVB), έχει SPF 30 ή μεγαλύτερο και είναι ανθεκτικό στο νερό.

Οι κρέμες είναι καλύτερες για ξηρό δέρμα και εφαρμόζονται στο πρόσωπο.

Τα τζελ είναι καλά για τις λιπαρές επιδερμίδες και τις τριχωτές περιοχές, όπως το τριχωτό της κεφαλής ή το ανδρικό στήθος.

Τα σπρέι προτιμώνται μερικές φορές από τους γονείς αφού απλώνονται εύκολα στο δέρμα του παιδιού. Ωστόσο, η παγίδα στη χρήση σπρέι είναι ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν έχετε χρησιμοποιήσει αρκετό αντηλιακό για να προστατέψετε όλες τις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος. Για να καλύψετε ομοιόμορφα το δέρμα και να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό με σπρέι με ασφάλεια, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Ψεκάστε μέχρι να γυαλίσει το δέρμα σας (ή του παιδιού σας) και μετά τρίψτε το αντηλιακό στο δέρμα για να έχετε ομοιόμορφη κάλυψη.

Μην εφαρμόζετε αντηλιακό με σπρέι ενώ καπνίζετε, κοντά σε ζέστη ή κοντά σε ανοιχτή φλόγα.

Αποφύγετε να εισπνέετε αντηλιακό σπρέι μην το ψεκάζετε ποτέ γύρω ή κοντά στο πρόσωπο ή το στόμα και μην το ψεκάζετε στον αέρα.

Τα έγχρωμα αντηλιακά προσθέτουν προστασία από το ορατό φως, εκτός από τις ακτίνες UVA και UVB του ήλιου.

Το αντηλιακό με εντομοαπωθητικό δεν είναι ένα προϊόν που προτείνεται. Αγοράστε και εφαρμόστε κάθε προϊόν ξεχωριστά, καθώς τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται γενναιόδωρα και συχνά. Ωστόσο, το εντομοαπωθητικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και πολύ λιγότερο συχνά.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το αντηλιακό που αγόρασα το περασμένο καλοκαίρι ή πρέπει να αγοράζω ένα νέο μπουκάλι κάθε χρόνο;

Εάν χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα και στη σωστή ποσότητα, ένα μπουκάλι δεν πρέπει να διαρκεί πολύ.

Εάν βρείτε ένα μπουκάλι αντηλιακό που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό, ακολουθούν ορισμένες οδηγίες:

Όλα τα αντηλιακά να διατηρούν την αρχική τους ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ορισμένα αντηλιακά περιλαμβάνουν ημερομηνία λήξης. Αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, πετάξτε το αντηλιακό.

Εάν αγοράσετε ένα αντηλιακό που δεν έχει ημερομηνία λήξης, γράψτε την ημερομηνία αγοράς του αντηλιακού στο μπουκάλι. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε πότε να το πετάξετε.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ορατά σημάδια ότι το αντηλιακό μπορεί να μην είναι πλέον καλό. Οποιεσδήποτε εμφανείς αλλαγές στο χρώμα ή τη συνοχή του προϊόντος σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα νέο μπουκάλι.

Αποφύγετε να αφήνετε τα δοχεία αντηλιακού κάτω από το άμεσο ηλιακό φως ή σε ζεστό περιβάλλον, όπως στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, καθώς αυτό θα επιταχύνει τον ρυθμό διάσπασης των συστατικών του αντηλιακού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημικών και φυσικών αντηλιακών;

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των αντηλιακών είναι τα ενεργά συστατικά που περιέχουν. Εάν το ενεργό συστατικό στο αντηλιακό σας είναι το διοξείδιο του τιτανίου, το οξείδιο του ψευδαργύρου ή και τα δύο, έχετε ένα φυσικό αντηλιακό. Οι δερματολόγοι συνιστούν φυσικά αντηλιακά, που ονομάζονται επίσης μεταλλικά αντηλιακά, για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Εάν το αντηλιακό σας δεν περιέχει διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου, έχετε ένα χημικό αντηλιακό.

Ορισμένα αντηλιακά ονομάζονται υβριδικά επειδή περιέχουν ένα ή περισσότερα ενεργά συστατικά που βρίσκονται σε χημικά και φυσικά αντηλιακά. Για να δείτε ποια ενεργά συστατικά έχει το αντηλιακό σας, δείτε την ενότητα στο δοχείο με την ένδειξη «Δραστικά συστατικά».

Είτε έχετε ένα χημικό, είτε φυσικό ή υβριδικό αντηλιακό, όλα σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα σας που απορροφά τις ακτίνες του ήλιου. Εκτός από την απορρόφηση των ακτίνων του ήλιου, τα φυσικά αντηλιακά αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οποιοδήποτε από αυτά τα αντηλιακά μπορεί να σας προστατεύσει αποτελεσματικά από τον ήλιο, εάν επιλέξετε ένα που είναι ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό και έχει SPF 30 ή μεγαλύτερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.