ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Φόρος υγείας» σε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, καπνά! Για τα εμβόλια θα πληρώσει κανείς;

Συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών: Νέα έρευνα τις συνδέει με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα της έρευνας

Συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών: Νέα έρευνα τις συνδέει με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

H χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας στο σολάριουμ είναι ήδη γνωστό για τους επιστήμονες ότι ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Έτσι, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου California San Diego αποφάσισε να ερευνήσει την εφαρμογή της σε συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών, αν και σε διαφορετικό φάσμα από εκείνο του σολάριουμ, και την ενδεχόμενη σύνδεσή της με παθήσεις.

«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας σε συνδυασμό με προϋπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και πως αυτές οι συσκευές, περίπου όπως και το σολάριουμ, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου καρκίνου του δέρματος» έγραψαν σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Όπως διευκρίνισαν, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω συμπέρασμα. «Πιθανόν να χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρωθούν ώστε, κατόπιν, να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό», σχολίασαν.

Συγκεκριμένα, μια συνεδρία 20 λεπτών σε συσκευή στεγνώματος βερνικιού προκάλεσε το θάνατο άνω του 30% των κυττάρων που καλλιεργήθηκαν σε τρυβλίο Πέτρι, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τρεις συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 70%, ενώ τα εναπομείναντα κύτταρα, σύμφωνα με τη μελέτη τους, «παρουσίασαν μεταβολές στα μιτοχόνδρια και βλάβες στο DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί και σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.