ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Το λάθος που πιθανότατα κάνεις λάθος σχετικά με την ενυδάτωση

Σύμφωνα με έναν σομελιέ και διαιτολόγο

Το λάθος που πιθανότατα κάνεις λάθος σχετικά με την ενυδάτωση

Ο κατάλογος των παθήσεων που μπορεί να προκαλέσει η αφυδάτωση φαίνεται ατελείωτος. Η κούραση, οι πονοκέφαλοι, η υγεία του ανοσοποιητικού, ακόμα και η διάθεσή σου μπορούν να επηρεαστούν από τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης. 

Αν και το πόσιμο νερό φαίνεται σαν η προφανής απάντηση στην πρόληψη της αφυδάτωσης, ένας δημοφιλής TikToker λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ένα λάθος όταν πρόκειται για την ενυδάτωση.

Ο Martin Riese, σομελιέ νερού και συγγραφέας, δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok σχετικά με τη φόρμουλα της «τέλειας ενυδάτωσης». Δεδομένου ότι είναι σομελιέ νερού, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ξέρει για τι πράγμα μιλάει, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ειδικός στη διατροφή. Δεδομένου ότι το TikTok δεν είναι γνωστό ως πηγή αλήθειας για πληροφορίες ευεξίας και διατροφής, πρέπει να ελέγχονται όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την ενυδάτωση με έναν διαιτολόγο.

Η «τέλεια» φόρμουλα για σωστή ενυδάτωση

Τι ακριβώς λέει λοιπόν ο Riese ότι όλοι κάνουμε λάθος με την ενυδάτωση; «Τέλεια ενυδάτωση σημαίνει κατανάλωση νερού συν ηλεκτρολυτών», εξηγεί. Δεν είναι ακριβώς πρωτοποριακό, αλλά συνεχίζει εξηγώντας πώς βρίσκονται οι ηλεκτρολύτες σε ορισμένα, αλλά όχι όλα, είδη νερού.

Ουσιαστικά, λέει, το σώμα χρειάζεται ηλεκτρολύτες για να φέρει το νερό τη διατροφή στο κύτταρο και πρέπει επίσης να τραβήξει τα απόβλητα έξω από το κύτταρο. Επομένως, δεν είναι λάτρης του καθαρού νερού της βρύσης. Ο Riese συνιστά νερό πηγής ή μεταλλικό νερό, καθώς έχουν “πολύ περισσότερους ηλεκτρολύτες”. Λέει επίσης ότι το εμφιαλωμένο νερό μαζί με ένα μήλο είναι ακόμη καλύτερο από το νερό μόνο του, επειδή το μήλο περιέχει ηλεκτρολύτες. Τι έχει να πει λοιπόν για όλο αυτό μια πιστοποιημένη διατροφολόγος;

«Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που βοηθούν το σώμα σου να εξισορροπήσει την ποσότητα του νερού μέσα και βοηθούν στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των αποβλήτων από τα κύτταρα», λέει η Francesca Alfano, πιστοποιημένη διατροφολόγος. «Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει υγρά και αποτελούν βασικό συστατικό της σωστής ενυδάτωσης», προσθέτει.

Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ηλεκτρολύτες για να παραμείνεις ενυδατωμένη, αλλά το ερώτημα του εάν πρέπει να προσθέτεις προληπτικά ηλεκτρολύτες στο νερό που πίνεις, ειδικά αν δεν πίνεις πάντα μεταλλικό νερό ή νερό πηγής, παραμένει. «Δεν είναι απαραίτητο να προσθέτεις ηλεκτρολύτες σε όλο σου το νερό», λέει η Alfano. «Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να βρεθούν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι συνηθισμένοι σε τροφές που καταναλώνουν πολλοί άνθρωποι καθημερινά, όπως το σπανάκι, το αβοκάντο, το γιαούρτι και οι μπανάνες», εξηγεί. Σύμφωνα με την Alfano, εάν πίνεις αρκετό νερό γενικά και κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή, είναι πιθανό να κάνεις αρκετά για να διατηρήσεις υγιή επίπεδα ηλεκτρολυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το σώμα σου κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά στο να διατηρήσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα», λέει. Σε ορισμένες περιπτώσεις – μετά από προπόνηση ή παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη ή όταν είσαι άρρωστη – σημειώνει ότι μπορεί να θέλεις να προσθέσεις ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών χωρίς ζάχαρη. «Συνιστώ επίσης να προσέχεις πόσο ιδρώνεις κάθε μέρα», λέει. «Αν είσαι κάποια που ιδρώνει πολύ, η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών είναι σημαντική». 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.