Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σαλικυλικό οξύ – Τι είναι & πως ακριβώς ωφελεί το δέρμα

Κάθε πότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σαλικυλικό οξύ – Τι είναι & πως ακριβώς ωφελεί το δέρμα

Το σαλικυλικό οξύ, προέρχεται από το φλοιό ιτιάς, λέει ο χημικός καλλυντικών Ron Robinson στο Allure και ανήκει σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται σαλικυλικά.

Η δομή του είναι λίγο περίπλοκη, αλλά η κατανόησή της είναι σημαντική για να μάθουμε γιατί (και πώς) λειτουργεί τόσο καλά.

Όταν πρόκειται για προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, υπάρχουν δύο κατηγορίες οξέων που θα δείτε συχνά: τα β-υδροξυοξέα (BHAs) και τα α-υδροξυοξέα (AHAs).

«Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα υδροξυ οξύ», λέει ο χημικός καλλυντικών Randy Schueller. «Αυτό σημαίνει ότι το υδροξύ μέρος του μορίου διαχωρίζεται από το όξινο μέρος με δύο άτομα άνθρακα, σε αντίθεση με ένα άλφα υδροξύ οξύ όπου διαχωρίζονται με ένα άτομο άνθρακα».

«Αυτή η δομή είναι σημαντική επειδή καθιστά το σαλικυλικό οξύ πιο λιποδιαλυτό, ώστε να μπορεί να διεισδύσει στους πόρους του δέρματος», λέει ο Schueller.

Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ για το δέρμα

Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στο δέρμα σας για να κάνει τη δουλειά του. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα είναι που το καθιστά τόσο ισχυρό συστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής -ειδικά για τα μαύρα και τα λευκά στίγματα.

Μόλις διεισδύσει στο δέρμα, το σαλικυλικό οξύ «διαλύει τα υπολείμματα του δέρματος που φράζουν τους πόρους, [δρα] ως αντιφλεγμονώδες και βοηθά επίσης τα κόκκινα, φλεγμονώδη σπυράκια και φλύκταινες να φύγουν πιο γρήγορα», εξηγεί η Naissan O. Wesley, δερματολόγος στο Λος Άντζελες.

Το συστατικό μπορεί να διεισδύσει τόσο βαθιά στο δέρμα που στην πραγματικότητα διασπά τις συνδέσεις μεταξύ των δερματικών κυττάρων, σύμφωνα με τον Schueller και τη Δρ. Wesley.

«Μόλις διεισδύσει στο δέρμα, το όξινο μέρος του μορίου μπορεί να διαλύσει μέρος της ενδοκυτταρικής “κόλλας” που συγκρατεί τα κύτταρα του δέρματος», λέει ο Schueller.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ κάθε μέρα;

Τα προϊόντα με βάση το σαλικυλικό οξύ είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση, εάν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και αν είναι ανεκτά από το δέρμα σας, λέει ο Dr. Desai.

«Προσωπικά έχω αρκετά λιπαρό δέρμα και βρίσκω ότι το σαλικυλικό οξύ καθημερινά στον τύπο του δέρματός μου λειτουργεί απολύτως καλά», λέει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν ο τύπος του δέρματός σας είναι ξηρός ή ευαίσθητος, είναι πιο πιθανό το σαλικυλικό οξύ να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό, οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε τη συμβουλή του Desai όπως αναφέρεται παραπάνω και να δοκιμάζετε το προϊόν στο δέρμα σας κάθε δεύτερη μέρα πριν δεσμευτείτε σε αυτό σε καθημερινή βάση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.