ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα έρευνα: Αυτό είναι το… μυστικό για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Νέα έρευνα: Αυτό είναι το… μυστικό για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Βρετανών επιστημόνων σε 3.568 μαθητές στο Λονδίνο, ηλικίας από 9 έως 15 ετών, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που πέρασαν πιο πολύ χρόνο κοντά στα δάση, έδειξαν καλύτερη γνωστική απόδοση και ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Ωστόσο, δεν συμβάλλουν όλα τα φυσικά περιβάλλοντα το ίδιο στην γνωστική ανάπτυξη. Λιβάδια, λίμνες ή ποτάμια δεν φαίνεται να έχουν την ίδια επίδραση.

Αυτά τα ευρήματα συνεισφέρουν στο να κατανοήσουμε τα είδη του φυσικού περιβάλλοντος ως έναν σημαντικό προστατευτικό παράγοντα για την γνωστική ανάπτυξη του εφήβου και την ψυχική του υγεία και δείχνουν ότι δεν συμβάλλει το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο σε αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μία «περίεργη» σύνδεση ανάμεσα στην παρουσία των δέντρων και την κατάσταση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν σε παιδιά στις ΗΠΑ και στην Δανία, έχουν δείξει ότι χώροι πράσινου σε κατοικημένες περιοχές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας στο μέλλον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογες μελέτες έδειξαν ότι παιδιά που μένουν σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο, έχουν καλύτερη μνήμη στην παρατήρηση του χώρου.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες είχαν τα όριά τους. Στην νέα έρευνα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες, ήταν μέλη οικογενειών των οποίων είχαν μία επαγγελματική ενασχόληση.

Μία παρόμοια έρευνα που έγινε το 2019, έδειξε την πιθανότητα κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

«Παιδιά που μεγάλωσαν σε πιο πράσινες γειτονιές, δείχνουν συνολικά καλύτερες γνωστικές ικανότητες. Αλλά η σύνδεση πιθανότατα οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της οικογένειας και της γειτονιάς», αναφέρει η έρευνα του 2019, σύμφωνα με το ScienceAlert.

Φαίνεται ότι τα δέντρα μπορούν να κάνουν πράγματα που άλλα είδη φυλλωμάτων, δεν μπορούν. Στην νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Sustainability, άλλοι μελετητές ανακάλυψαν ότι μόνο τα δέντρα, και όχι το γρασίδι, σχετίζονται με καλύτερη ψυχική υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.