
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι περισσότερες μαμάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο ερώτημα: τι να βάλω στο ταπεράκι του παιδιού μου που να είναι και υγιεινό και νόστιμο; Τα σνακ του διαλείμματος δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να γεμίσουν τα παιδιά ενέργεια – είναι και μια καθημερινή μορφή φροντίδας που εκφράζεται μέσα από απλές, αλλά ουσιαστικές επιλογές.
Σε μια εποχή όπου τα επεξεργασμένα τρόφιμα γεμίζουν τα ράφια και τα συντηρητικά καραδοκούν σε κάθε συσκευασία, οι γονείς που σκέφτονται μπροστά επιλέγουν να ετοιμάζουν οι ίδιοι τα σνακ των παιδιών τους. Όχι μόνο για να ξέρουν ακριβώς τι περιέχει κάθε μπουκιά, αλλά και για να δημιουργήσουν μικρές, καθημερινές “στιγμές υγείας” στην πολυάσχολη καθημερινότητα του σχολείου.
Το καλό νέο; Δεν χρειάζονται ώρες στην κουζίνα ούτε πολύπλοκες συνταγές. Λίγα απλά, αγνά υλικά, λίγη φαντασία και λίγη οργάνωση αρκούν για να γεμίσει το ταπεράκι με σπιτικές, νόστιμες και χωρίς συντηρητικά λιχουδιές που τα παιδιά θα απολαμβάνουν με χαρά – και χωρίς τύψεις εσείς.
Παρακάτω θα βρείτε τρεις πρωτότυπες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδανικές για το σχολείο: από αλμυρά muffins μέχρι μπάρες χωρίς ζάχαρη και χορταστικές μπουκίτσες με λαχανικά. Εύκολες, υγιεινές και – το κυριότερο – φτιαγμένες με αγάπη.
Υγιεινά «κεφτεδάκια» χωρίς κρέας – γεμάτα φυτικές ίνες και ενέργεια
1 μεγάλη γλυκοπατάτα (βρασμένη & λιωμένη)
1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (π.χ. κασέρι ή μοτσαρέλα)
1 αυγό
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Λίγο ελαιόλαδο
Προαιρετικά: ψιλοκομμένος μαϊντανός ή σπανάκι
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να έχεις μια ομοιογενή ζύμη.
Πλάθεις μικρές μπαλίτσες και τις τοποθετείς σε λαδόκολλα.
Ψήνεις στους 180°C για 20–25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Τρώγονται και κρύες, οπότε είναι ιδανικές για το ταπεράκι!
Φυσικά γλυκές, χωρίς συντηρητικά, τέλειες για ενέργεια στο διάλειμμα
2 μήλα (τριμμένα)
1 φλιτζάνι βρώμη
1/2 φλιτζάνι ινδοκάρυδο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
1/2 κ.γ. κανέλα
1 αυγό
Προαιρετικά: λίγες σταγόνες φυσική βανίλια ή λίγες σταφίδες
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε μπολ.
Απλώνεις το μείγμα σε μικρό ταψάκι με λαδόκολλα.
Ψήνεις στους 170°C για 25–30 λεπτά.
Κόβεις σε μπάρες μόλις κρυώσουν.
Μικρά, χορταστικά και γεμάτα γεύση – χωρίς ίχνος συντηρητικών
1 κολοκυθάκι (τριμμένο & στραγγισμένο καλά)
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα ρίγανη ή θυμάρι
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε μπολ.
Μοιράζεις το μείγμα σε θήκες για muffins.
Ψήνεις στους 180°C για 20–25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Φυλάσσονται άνετα 1–2 μέρες σε ταπεράκι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.