Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών με αυτισμό

Τι περιλαμβάνουν οι ιδιαίτερες διατροφικές συμπεριφορές

Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών με αυτισμό

Ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές που παρουσιάζονται από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του παιδιού θα μπορούσαν να δώσουν ένα μήνυμα σε γιατρούς και γονείς ότι το παιδί ενδέχεται να έχει αυτισμό.

Δείγμα αυτισμού θα μπορούσαν να είναι οι ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές ενός παιδιού σύμφωνα με νέα έρευνα από το Κολέγιο Ιατρικής Penn State.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Δρ. Susan Mayes, έδειξε ότι το 70% των παιδιών με αυτισμό είχαν παρουσιάσει ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές, κάτι που είναι 15 φορές πιο κοινό σε σύγκριση με τα νευροτυπικά παιδιά.

Οι ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιορισμένες προτιμήσεις ως προς το φαγητό, υπερευαισθησία στις υφές ή τις θερμοκρασίες των τροφών και το μάσημα φαγητού χωρίς την κατάποσή του.

Σύμφωνα με τη Δρ. Mayes, αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του παιδιού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν να δώσουν ένα μήνυμα σε γιατρούς και γονείς ότι το παιδί ενδέχεται να έχει αυτισμό.

«Αν ένας παιδίατρος ακούσει από τους γονείς για αυτές τις συμπεριφορές, τότε καλό θα είναι να υποβληθεί το παιδί σε μία εξέταση για αυτισμό», δηλώνει η ερευνήτρια προσθέτοντας πως «όσο νωρίτερα διαγνωσθεί η πάθηση, τόσο συντομότερα θα ξεκινήσει η θεραπεία».

«Κάποια στιγμή αντιμετώπισα το περιστατικό ενός παιδιού που δεν έτρωγε τίποτα άλλο εκτός από μπέικον και έπινε μόνο παγωμένο τσάι», δηλώνει ο Keith Williams διευθυντής στο Νοσοκομείο Παίδων του Penn State.

O κ. Williams παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ των ανησυχητικών διατροφικών συμπεριφορών και των συνηθισμένων επιλεκτικών και δύσκολων διατροφικών συμπεριφορών των νέων παιδιών.

Εξήγησε ότι τα περισσότερα παιδιά χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας θα αρχίσουν αργά ή γρήγορα να προσθέτουν τροφές στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πορείας της εξέλιξης, αλλά τα παιδιά με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, χωρίς κάποια παρέμβαση, στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά εκλεκτικά ως προς το φαγητό τους.

«Βλέπουμε παιδιά που συνεχίζουν να τρώνε φαγητό για βρέφη και δεν δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Ακόμα κάποια δεν αποδέχονται τη μετάβαση από τον θηλασμό στο μπιμπερό», πρόσθεσε ο Keith Williams.

Η Δρ. Mayes, δήλωσε πως πολλά παιδιά με αυτισμό επιλέγουν ένα περιορισμένο διατροφικό μοτίβο που περιέχει κυρίως μακαρόνια, ψωμί και κοτομπουκιές. Πρόσθεσε μάλιστα πως λόγω των αισθητηριακών υπερευαισθησιών των παιδιών με αυτισμό απορρίπτουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν νέες τροφές.

Συχνά επίσης επιλέγουν τροφές μίας συγκεκριμένης μάρκας, χρώματος ή σχήματος.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό που δεν έχουν τυπικές διατροφικές συμπεριφορές είχαν δύο ή περισσότερους τύπους της διαταραχής.

«Όταν εξετάζουμε μικρά παιδιά με πολλαπλά προβλήματα διατροφής, πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν αυτά τα παιδιά ενδέχεται να έχουν διάγνωση αυτισμού. Σε πολλές περιπτώσεις τελικά λαμβάνουν αυτή τη διάγνωση», εξηγεί ο κ. Williams.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συμπεριφορές που περιγράφηκαν στις συνεντεύξεις που έδωσαν γονείς περισσότερων από 2.000 παιδιών από δύο μελέτες. Ερεύνησαν τη διαφορά στη συχνότητα ασυνήθιστων διατροφικών συμπεριφορών ανάμεσα σε παιδιά που είχαν αυτισμό, στα παιδιά χωρίς κάποια διαταραχή, σε εκείνα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και άλλες διαταραχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτή η μελέτη έδειξε περαιτέρω στοιχεία για το πως αυτές οι ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για τα παιδιά με αυτισμό», κατέληξε ο Keith Williams.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.