ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα αυτό για καλό το είπε ο Ιάπωνας; Άσε μας στο πόνο μας. «Μιλάνε οι χήρες, μιλάνε κι οι παντρεμένες»

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Όλο και λιγότεροι επιθυμούν να γίνουν γονείς – Πού οφείλεται η παγκόσμια τάση

Τι έδειξαν τα ευρήματα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Όλο και λιγότεροι επιθυμούν να γίνουν γονείς – Πού οφείλεται η παγκόσμια τάση

Νέα έρευνα από το Pew Research Center αποκαλύπτει ότι όλο και λιγότεροι Αμερικανοί επιθυμούν να γίνουν γονείς.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης, καθώς μια ερευνητική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) διαπίστωσε ότι το ποσοστό των μη γονέων στις ΗΠΑ που δεν θέλουν παιδιά έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

«Διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό των μη γονέων που δεν θέλουν παιδιά αυξήθηκε από 14% το 2002 σε 29% το 2023», δήλωσε η Jennifer Watling Neal, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του MSU και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό των μη γονέων που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον μειώθηκε από 79% σε 59%», πρόσθεσε η ίδια.

Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη – που δημοσιεύθηκε στο Journal of Marriage and Family – κατηγοριοποίησε τους μη γονείς σε διάφορους τύπους, συμπεριλαμβανομένων των «childfree» ατόμων που δεν θέλουν παιδιά, των «childless» ατόμων που θα ήθελαν παιδιά αλλά δεν μπορούν να τα αποκτήσουν και των «not yet parents» που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Εθνική Έρευνα για την Ανάπτυξη της Οικογένειας, η οποία εξέτασε 80.000 ενήλικες σε επτά κύματα μεταξύ του 2002 και του 2023. Επειδή οι περισσότερες έρευνες που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα, επικεντρώνονται στη βιολογική γονιμότητα των γυναικών, η Jennifer Watling Neal εξήγησε ότι η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που λαμβάνει υπόψη τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, καθώς και τις επιθυμίες για βιολογικά και μη βιολογικά παιδιά.

«Γνωρίζαμε από την προηγούμενη έρευνά μας ότι οι ενήλικες που δεν θέλουν παιδιά ήταν μια μεγάλη και αυξανόμενη ομάδα στο Μίσιγκαν», δήλωσε ο Zachary Neal, καθηγητής Ψυχολογίας του MSU και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μέρος μιας πανεθνικής τάσης που εκτυλίσσεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Διαφορετικοί τύποι μη γονέων έχουν διαφορετικές ανάγκες. Μια ομάδα μη γονέων, οι ανάγκες της οποίας συζητούνται συχνά, είναι οι άτεκνοι ενήλικες που επιθυμούν παιδιά, αλλά είχαν δυσκολία στη σύλληψη και οι οποίοι μπορεί να αναζητήσουν θεραπείες γονιμότητας. Ωστόσο, ο Zachary Neal σημείωσε ότι «σχετικά λίγοι μη γονείς είναι άτομα που θα ήθελαν παιδιά αλλά δεν μπορούν να τα αποκτήσουν και το μέγεθος αυτής της ομάδας είναι σταθερό εδώ και πολλά χρόνια».

Αντίθετα, καθώς ο πληθυσμός των ενηλίκων που δεν θέλουν παιδιά, συνεχίζει να αυξάνεται, θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των μοναδικών αναγκών τους. Όπως εξήγησε η Jennifer Watling Neal, «οι ενήλικες που δεν θέλουν παιδιά, έχουν ανάγκες για μακροχρόνια αντισύλληψη και για συνταξιοδοτικό σχεδιασμό που δεν προϋποθέτει την ύπαρξη κληρονόμων, αλλά οι πάροχοι ιατρικών και οικονομικών υπηρεσιών συχνά δεν είναι εξοπλισμένοι για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες».

Γιατί μπορεί οι άνθρωποι να αισθάνονται έτσι; Οι ενήλικες που δεν θέλουν παιδιά και οι ενήλικες που θα ήθελαν παιδιά αλλά δεν μπορούν να τα αποκτήσουν, σε πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, ανέφεραν ως παράγοντες για την απόφασή τους τις ανησυχίες για την κατάσταση του κόσμου, τις ανησυχίες για το περιβάλλον, τις κακές εμπειρίες με τις δικές τους οικογένειες και απλώς το ότι «δεν τους αρέσουν τα παιδιά».

Άλλοι ανέφεραν την έλλειψη ευκαιριών, δηλαδή ότι δεν γνώρισαν ποτέ τον/την κατάλληλο/-η σύντροφο ή είχαν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το IFL Science, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που ελπίζουν να αυξήσουν τα ποσοστά γεννήσεων. θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι, για πολλούς από τους πολίτες τους, η απόκτηση παιδιών δεν είναι κάτι που θέλουν. Ίσως χρειαστούν εναλλακτικές μέθοδοι μέτρησης και πρόβλεψης των ποσοστών γεννήσεων – το ίδιο μπορεί να συμβεί και με νέες στάσεις απέναντι στον οικογενειακό προγραμματισμό τόσο για τους ενήλικες που δεν θέλουν παιδιά όσο και για τους ενήλικες που θα ήθελαν παιδιά αλλά δεν μπορούν να τα αποκτήσουν.

Καθώς ο πληθυσμός των άτεκνων ενηλίκων συνεχίζει να αυξάνεται, αυτά είναι προβλήματα που θα πρέπει να λύσουμε – ενδεχομένως τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο – αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό πρόβλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.