ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Περιποίηση προσώπου: 8 συμβουλές φροντίδας για την λιπαρή επιδερμίδα

Για πιο επείγουσες καταστάσεις το καλύτερο είναι να σκουπίσετε το δέρμα σας με ειδικό απορροφητικό πανάκι

Περιποίηση προσώπου: 8 συμβουλές φροντίδας για την λιπαρή επιδερμίδα

Μπορεί να το θέλετε σαν «τρελές» ωστόσο, δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε το DNA σας και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την λιπαρή επιδερμίδα μέσα σε μια νύχτα.

Πρέπει να φτιάξετε μια ρουτίνα περιποίησης και μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Για πιο επείγουσες καταστάσεις (π.χ. αν είστε ήδη σε κάποια έξοδο και νιώσετε αυξημένη λιπαρότητα στο πρόσωπο) το καλύτερο είναι να σκουπίσετε το δέρμα σας με ειδικό απορροφητικό πανάκι, το οποίο μπορείτε να βρείτε προς πώληση σε καταστήματα καλλυντικών προϊόντων.

Είναι σημαντικό να “ταμπονάρετε” καλά την επιδερμίδα. Το τρίψιμο του φύλλου στις λιπαρές περιοχές θα απλώσει το λάδι γύρω στο πρόσωπό σας και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Αν φοράτε μακιγιάζ, υπάρχουν πολλά ματ primers, ενυδατικές κρέμες, bb κρέμες, αντηλιακά και πούδρες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Γενικές συμβουλές φροντίδας για την λιπαρή επιδερμίδα

1. Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και μετά την άσκηση

Εάν δεν έχετε ήδη τη συνήθεια να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα, ο δερματολόγος, δρ. Hodes Hodes, προτείνει να το κάνετε χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πλένεστε κάθε φορά που ασκείστε.

2. Αποφύγετε τα σκληρά προϊόντα προσώπου

Όταν πλένετε το πρόσωπό σας, αποφύγετε (!) προϊόντα που λένε ότι είναι για λιπαρή επιδερμίδα. Τα προϊόντα που στεγνώνουν υπερβολικά το δέρμα σας θα διεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας, επομένως είναι καλύτερα να κάνετε ένα ήπιο πλύσιμο προσώπου με αφρό. Με τον όρο “ήπιο”, εννοούμε καθαριστικά χωρίς άρωμα, χωρίς λάδια και να μην φράζουν τους πόρους σας (non-comedogenic).

3. Μην τρίβετε πολύ δυνατά

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι είναι σημαντικό να αντισταθείτε στον πειρασμό να καθαρίζετε το πρόσωπό σας όταν πλένεστε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα σας παράγει περισσότερη λιπαρότητα όταν είναι ερεθισμένο. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χρήση πετσέτας, λούφα (loofah) ή μηχανικών απολεπιστικών στο πρόσωπό σας για τον ίδιο λόγο.

4. Χρησιμοποιήστε ένα καταπραϋντικό toner

Τα τόνερ έχουν εξελιχθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Στο παρελθόν, αυτά τα προϊόντα ήταν συνήθως σκληρά στυπτικά που μπορούσαν εύκολα να ερεθίσουν το δέρμα. Σήμερα, τα καταπραϋντικά τόνερ είναι ο κανόνας. Απλώς φροντίστε να δοκιμάσετε το προϊόν στο εσωτερικό του βραχίονα πριν το βάλετε στο πρόσωπό σας.

5. Ενυδατώστε το δέρμα σας και βάζετε πάντα αντηλιακό

Μπορεί ακούγεται οξύμωρο, αλλά όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα χρειάζονται περισσότερη υγρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξηρό δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα (φυσικά έλαια). Εάν διατηρείτε το πρόσωπό σας ενυδατωμένο, οι σμηγματογόνοι αδένες σας δεν χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά.

Το ίδιο ισχύει και για το αντηλιακό. Αναζητήστε προϊόντα με οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου και αποφύγετε εκείνα με πρόσθετα αρωματικά και έλαια.

Επαγγελματική συμβουλή: Υπάρχουν πολλές ματ ενυδατικές κρέμες στο εμπόριο που έχουν ήδη αναμεμειγμένο αντηλιακό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τεστ σε οποιοδήποτε νέο προϊόν που αγοράζετε πριν το απλώσετε στο πρόσωπό σας.

6. Καλή ενυδάτωση

Είπαμε για την εξωτερική ενυδάτωση, αλλά και η ενυδάτωση εκ των έσω είναι εξίσου σημαντική. Αυτό σημαίνει να πίνετε άφθονα υγρά και ειδικά νερό. Όταν το κάνετε, οι σμηγματογόνοι αδένες σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπερβολικά αντιδραστικοί.

7. Επιλέξτε με σύνεση τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Είναι σημαντικό να προσέχετε τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης του δέρματος και των καλλυντικών σας.

Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, ορισμένα μοντέρνα προϊόντα, όπως τα έλαια δέρματος, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Τα καθαριστικά με βάση το λάδι θα κάνει θαύματα για μερικούς ανθρώπους με λιπαρή επιδερμίδα, αλλά θα προκαλέσει πρόβλημα σε άλλους. Δεν ταιριάζουν όλα τα προϊόντα σε όλα τα άτομα με λιπαρή επιδερμίδα.

Το καλύτερο είναι να αναζητήσετε προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά που λένε ότι είναι χωρίς λάδια και non-comedogenic. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε προϊόντα με βάση το αλκοόλ, καθώς θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα σας και να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας.

8. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας!

Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αφού χωρίς καν να το καταλάβεις αγγίζεις το πρόσωπό σου εκατοντάδες φορές μέσα στην ημέρα. Αλλά όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας -εκτός από βακτήρια και βρωμιές- μπορεί να απλώσετε και τα φυσικά έλαια παντού.

Για τον ίδιο λόγο, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.