ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έρωτας ή… απλά ενθουσιασμός; – Οι πέντε τρόποι για να το καταλάβετε

Έρωτας ή… απλά ενθουσιασμός; – Οι πέντε τρόποι για να το καταλάβετε

Αρκετοί και αρκετές από εμάς έχουμε ερωτευτεί τρελά κάποιο άτομο στη ζωή μας, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε.

Είναι σίγουρο ότι θα συμβεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, αν όχι περισσότερες, και κάνει την καρδιά μας να χτυπά γρηγορότερα, μας ωθεί να κάνουμε σενάρια και κάνει τον κόσμο μας να φαντάζει ομορφότερος.

Αλλά ο χρόνος περνά και η πραγματική ζωή παίρνει τη θέση της και η “τρέλα” εξελίσσεται σε κάτι άλλο. Πώς μπορεί όμως κανείς να ξεχωρίσει τι από τα δυο ισχύει όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση;

​​​​​​​Παρακάτω θα βρεις τους τρόπους να αναγνωρίσεις τη διαφορά μεταξύ έρωτα και ενθουσιασμού:

Η βιολογία είναι βασικός παράγοντας

Μπορεί να θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, αλλά όταν αρχίζουμε να έχουμε έντονα συναισθήματα για κάποιον, είναι κυρίως επειδή η βιολογία μας βοηθά. Οι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο παράγουν και διατηρούν συναισθήματα ευχαρίστησης, ευτυχίας, ακόμη και ευφορίας. Αυτές οι ορμόνες μας κάνουν να νιώθουμε έντονη έλξη, και σίγουροι πως αυτό το άτομο (και η σχέση μαζί του) θα κρατήσει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως βιώνουμε μια υψηλή χημική ουσία.

​​​​​​​Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές μας εθίζουν στα συναισθήματα της «αγάπης» ή αυτό που πιστεύουμε ότι είναι αγάπη. Όμως με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ένταση μειώνεται και, αν είναι απλώς ενθουσιασμός, αυτό που κάποτε νιώσαμε μειώνεται επίσης και η πραγματικότητα της κατάστασης γίνεται πολύ πιο σαφής. Αν είναι αγάπη, αυτά τα αρχικά συναισθήματα μπορεί να μειωθούν, αλλά θα προκύψει η επιθυμία για πραγματική σύνδεση, οικειότητα και κοινές εμπειρίες ζωής.

Επιφάνεια εναντίον βάθους

Όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, η έμφαση δίνεται σε αυτό που πιστεύουμε ότι μας κάνει πιο ελκυστικούς – τον τρόπο που ντυνόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Μπορεί να φοβόμαστε ότι αν δείξουμε μέρη του εαυτού μας που δεν μας ενδιαφέρουν, ο σύντροφός μας μπορεί να σταματήσει να αισθάνεται έλξη.

​​​​​​​Όταν ο ενθουσιασμός αρχίζει να εξασθενίζει και το πέπλο της λεγόμενης τελειότητας αφαιρείται, το άτομο που νομίζαμε πως είχαμε απέναντι μας δεν είναι πλέον εκεί. Η αγάπη δέχεται τα πάντα στο άτομο που αγαπάμε, συμπεριλαμβανομένων όλων των ελαττωμάτων του. Όταν αγαπάς, ξέρεις ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι προσπαθούμε να εξελιχθούμε. Η αυθεντική αγάπη περιλαμβάνει την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη.

Εμμονή εναντίον αποδοχής

Ο ενθουσιασμός είναι ένας άλλος τρόπος να πούμε ότι είμαστε ερωτευμένοι με μια ιδέα ή ένα ιδανικό έναντι του πραγματικού. Ο ενθουσιασμός μπορεί να ενισχύσει την ανασφάλεια – η εμμονή με ένα άλλο άτομο μπορεί να φτάσει στο βαθμό που χρειάζεται να ελέγχεις κάθε ενέργεια του, θέτοντας παράλληλα τη ζωή σου σε αναμονή και παραμελώντας την οικογένεια και τους φίλους σου.

​​​​​​​Από την άλλη, η αγάπη επιτρέπει να αισθάνεσαι απόλυτα άνετα με το ποια είσαι στον πυρήνα σου, χωρίς όρους. Η αγάπη δεν αφορά μόνο το πώς αισθάνεσαι για το άλλο άτομο, αλλά εξίσου σημαντικό, αν όχι ίσως περισσότερο, η αγάπη σε μια σχέση σε ωθεί να εκφράζεις την αγάπη σου σε ό, τι κάνεις.

Εθισμός στην αγάπη εναντίον συμφιλίωσης

Υπάρχουν μερικές σχέσεις που αποτελούν μια ειδική κατηγορία – Μπορεί να ξεκινήσουν με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες σχέσεις, αλλά η εξέλιξή τους είναι πολύ διαφορετική. Σε αυτήν την περίπτωση βοηθά να γνωρίζουμε το παρελθόν ενός ατόμου καθώς και τις προηγούμενες σχέσεις του. Υπάρχουν εκείνοι που εθίζονται στη ρομαντική αγάπη, πιστεύοντας ότι αυτό είναι η αληθινή αγάπη.

Ωστόσο, όταν η πραγματική ζωή επιβάλλεται, είναι σίγουροι ότι έκαναν λάθος και προχωρούν στην επόμενη ρομαντική σχέση όπου συμβαίνει το αναπόφευκτο και στη συνέχεια εξασθενεί και αυτό. Εάν ο ενθουσιασμός είναι το μόνο που βιώνουν πραγματικά, δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν στο πραγματικό σημείο της αγάπης με τα σκαμπανεβάσματα, τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις, τις δυσκολίες και τις ανταμοιβές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.