ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έρευνα λύνει το «γρίφο»: Γιατί διαφέρουν οι αντιδράσεις της γυναίκας από τον άντρα σε έναν καυγά;

Πώς διαχειρίζονται οι γυναίκες το θυμό τους στη σχέση;

Έρευνα λύνει το «γρίφο»: Γιατί διαφέρουν οι αντιδράσεις της γυναίκας από τον άντρα σε έναν καυγά;

Ενώ ο θυμός είναι ένα παγκόσμιο συναίσθημα που όλα τα φύλα αισθάνονται κάποια στιγμή, ο τρόπος διαχείρισης και έκφρασης του θυμού μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με την πολιτισμική συνθήκη.

Σύμφωνα με το Psychology Today, ο θυμός συχνά κατηγοριοποιείται ως το αντίθετο του θηλυκού, καθιστώντας ιδιαίτερα ανώμαλο ή ανεπιθύμητο να βλέπεις μια γυναίκα να αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις ενώ βρίσκεται σε αυξημένη συναισθηματική κατάσταση.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες συχνά αισθάνονται ότι είναι ευχάριστες ή ότι η διατήρηση της ειρήνης είναι ο κανόνας, κάτι που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε άλλη αντίδραση να φαίνεται λανθασμένη. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να κάνει τις γυναίκες να εκφράζουν το θυμό τους με λιγότερο υγιή τρόπο

ΟΙ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΟΥΝ ΤΟΝ ΘΥΜΌ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΎΣ ΤΡΌΠΟΥΣ

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της σύγκρουσης κατά μέτωπο μπορεί να αισθάνεται επιπλέον πρόκληση, οι γυναίκες βρίσκουν συχνά πιο διαφορετικούς τρόπους να εκφράσουν την οργή τους. Ακόμα κι αν ο θυμός τους είναι δικαιολογημένος, είναι οδυνηρά εύκολο για τα συναισθήματα των γυναικών να απορριφθούν ως «ορμονικά» ή να τα αποκαλέσουν απλά τρελά. Λόγω αυτής της κοινωνικής κατασκευής, είναι σύνηθες να βλέπουμε τον θυμό ως ένα άδικο συναίσθημα στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνους που αισθάνονται ότι τα συναισθήματά τους δεν αναγνωρίζονται ποτέ.

Ως εκ τούτου, ο θυμός των γυναικών εκφράζεται συχνά μέσα από διάφορες παθητικές-επιθετικές τάσεις. Ψυχολόγος και συγγραφέας εξήγησε ότι η αποφυγή των συγκρούσεων μπορεί να είναι καθολική, αλλά η επιλογή να μην είναι εριστική είναι κάτι προς το οποίο έλκονται οι γυναίκες. Η ψυχολόγος συνεχίζει περιγράφοντας πόσες από αυτές τις τάσεις εσωτερικεύονται από την παιδική ηλικία, επειδή τα κορίτσια συνήθως μεγαλώνουν ώστε να είναι γλυκά, ευγενικά και καταδεκτικά.

Μπορεί να είναι εύκολο για τις ίδιες τις γυναίκες να βλέπουν τον θυμό τους ως εχθρικό, επειδή έχουν κατανοήσει τη θηλυκότητα ως ανατροφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του θυμού, προκαλώντας τον να εμφανίζεται με τρόπους αποφυγής ή παραμορφωμένους, όπως είναι οι σιωπές, τα κουτσομπολιά ή τα μπερδεμένα sms.

ΠΏΣ ΝΑ ΕΚΦΡΆΣΕΙΣ ΤΟ ΘΥΜΌ ΜΕ ΥΓΙΉ ΤΡΌΠΟ

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συναισθήματα, υπάρχουν υγιείς και ανθυγιεινοί τρόποι για να τα εκφράσεις. Το να μάθεις πώς να διατυπώνεις τα συναισθήματα με ήρεμο αλλά ξεκάθαρο τρόπο μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τις σχέσεις σου επειδή δίνεις προτεραιότητα στην ανοιχτή επικοινωνία. Το να κρύβεις το πώς αισθάνεσαι προκαλεί μόνο τη δημιουργία έντασης, η οποία θα οδηγήσει σε δυσαρέσκεια μέσα σου.

Κοινωνικά, είναι από καιρό αποδεκτό ότι οι άνδρες μπορούν να εκδηλώνουν θυμό φανερά ή ακόμη και να είναι επιθετικοί όταν εκνευρίζονται, ενώ οι γυναίκες τείνουν να εσωτερικεύουν τα πιο «αρνητικά» συναισθήματά τους. Σύμφωνα με το PsychCentral, ο τρόπος με τον οποίο τα διάφορα φύλα εκφράζουν το θυμό τους έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πώς μεγάλωσαν, το σχολείο στο οποίο πήγαν, ποιοι ήταν οι φίλοι τους και τι κατανάλωναν μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό γιατί και πώς οι γυναίκες διαχειρίζονται τον θυμό διαφορετικά από τους άνδρες. Ωστόσο, η επικύρωση του θυμού και η κατανόηση του γιατί συμβαίνουν ορισμένα συναισθήματα όχι μόνο θα φέρει την αυτογνωσία σε όλους, αλλά ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν ότι μπορούν να εκφραστούν χωρίς να χάσουν και τη θηλυκότητά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.