Ακόμα και ο κόσμος της μόδας έχει τη δική του γλώσσα! Πολλές φορές χανόμαστε μέσα στα περιοδικά μόδας, με τους στιλίστες να προτείνουν τις νέες τάσεις της κολεξιόν με γαλλικές αλλά και αγγλικές φράσεις.

Ευτυχώς που υπάρχει και το «λεξικό» της μόδας, ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ιδανικό στιλ… χωρίς άγνωστες λέξεις!

Art fashion: Ρούχα εμπνευσμένα από πίνακες μοντέρνας τέχνης.

Apparel: Για την ακρίβεια, American Apparel. Έγινε σύμβολο των ‘90ς με τα φημισμένα Τ-shirts με motto perfect fit που φορούσαν από τον Μπραντ Πιτ μέχρι τον Μάθιου Μακόναχι.

Baggy pants: Τα χαλαρά τζιν που πέφτουν κάτω από το γοφό (σε τέτοιο σημείο που φαίνεται το εσώρουχο) και τα μπατζάκια … «σέρνονται» στα sneakers. Η μόδα εγκαινιάστηκε στα γκέτο της Νέας Υόρκης.

Bandeau: Η λέξη είναι γαλλική και σημαίνει «δέσιμο», δηλαδή το γνωστό τοπ. Είναι ένα στράπλες κομμάτι ελαστικού υφάσματος που φοριέται («δένεται») γύρω από το στήθος.

Blazers: Σακάκια που έχουν μεταλλικά κουμπιά μπροστά και στα μανίκια. Συνήθως είναι φτιαγμένα από σταθερά υφάσματα (μαλλί, κοτλέ) και μπορεί να έχουν μπαλώματα στην αγκώνες.

Cardigan: Είναι ένας τύπος ζακέτας με κουμπιά. Είναι στενά, κομψά και με διαφορετικά κουμπώματα…

Cargo pants: Το πιο διαδεδομένο μεταξύ τους είναι το γνωστό στρατιωτικό παντελόνι. Κάποτε τα cargo αποτελούσαν ένα είδος στολής για προσκόπους, δημοσιογράφους και …πολεμικούς ανταποκριτές!

Clutch bag: Είναι το γυναικείο τσαντάκι που δεν έχει χερούλια και κρατιέται στο χέρι. Kατασκευάζονται από δέρμα και πολυτελή υφάσματα και κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα, μεγέθη και σχέδια.

Cruel Shoes: Όχι με την κυριολεκτική έννοια του σκληρού, αλλά εκείνα που έχουν για παράδειγμα εκκεντρικά τακούνια, προέκταση της σόλας ή φτιαγμένα από «σκληρά» υλικά, όπως λόγου χάρη το μέταλλο.

Cut-off: Ονομάζονται τα shorts που έχετε κόψει μόνες σας στο σπίτι από ένα παλιό φθαρμένο τζιν ή υφασμάτινο παντελόνι που δεν θέλετε πια. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε στρίφωμα. Αφήστε να φαίνονται τα ξέφτια!

Layering: Το ντύσιμο με στρώσεις (layers) υφασμάτων, το ένα πάνω από το άλλο.

Harem Pant: Η απόλυτη τάση της φετινής άνοιξης. Μοιάζουν με τα παντελόνια χαρεμιού (φουσκωτά επάνω, στενά κάτω) εμφανίστηκαν στα ‘80ς.

Overcoats: Οτιδήποτε φοράμε από πάνω. Μπουφάν, παλτό, jacket, όλα εντάσσονται στην κατηγορία των overcoats.

Peep toe γόβα: Πρόκειται για την κλασσική γόβα με άνοιγμα μπροστά στα δάκτυλα.

Pencil Skirt: Η στενή φούστα που μοιάζει σαν μολύβι και έγινε διάσημη από την Carol Burnett στους ρόλους της γραμματέας στις ταινίες της δεκαετίας του ΄50..

Ribbed top: Εφαρμοστό τοπ αμάνικο ή με κοντά μανίκια, από βαμβακερό ύφασμα με ανάγλυφες ραβδώσεις.

Sneakers: Τα αθλητικά που καθιερώθηκαν σαν status της δεκαετίας του ΄80 με την μόδα του breakdance.

Waistcoat: Στα ελληνικά γιλέκο. Κάποτε προνόμιο της ανδρικής γκαρνταρόμπας, σήμερα καθιερωμένο για stylish γυναικεία outfits.

Καφτάνι: Ένα μακρύ ethnic χιτώνιο από βαμβάκι ή μετάξι που φτάνει μέχρι τον αστράγαλο με μακριά και φαρδιά μανίκια. Συνήθως το φοράμε στην παραλία.

Cropped παντελόνι: Επειδή το μήκος του συνήθως δεν υπερβαίνει το ύψος της γάμπας, δίνει την εντύπωση ότι το’ χουμε κόψει μόνες μας. Συνήθως, έχουν φαρδιά γραμμή και πιέτες.

Utility chic: Συνδυασμός αφαιρετικού, ρετρό και θηλυκού militaire στυλ της δεκαετίας του ’40.

Vintage: Ρούχα ή αξεσουάρ προηγούμενων δεκαετιών ή καινούρια που έχουν παλιό ύφος.

Wedge: Το ενιαίο τακούνι – σφήνα που ήταν δημοφιλές στη δεκαετία των 70s.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Wrap dress: Φόρεμα που διπλώνει γύρω από το σώμα και δένει στη μέση με ζώνη από το ίδιο ύφασμα.