Τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ενδομητρίωσης – «Οι αιτίες της δεν είναι γνωστές»

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πάθηση αφορά το το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας

Τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ενδομητρίωσης – «Οι αιτίες της δεν είναι γνωστές»

Η ενδομητρίωση, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως εκδηλώνεται όταν αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα ιστός, ο οποίος είναι παρόμοιος δομικά και λειτουργικά με αυτόν που επιστρώνει το εσωτερικό τοίχωμά της.

Ο ιστός μπορεί να αναπτυχθεί γύρω ή μέσα στα όργανα της πυέλου, όπως τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή την ουροδόχο κύστη και προκαλεί έντονο πόνο, αιμορραγικές διαταραχές κατά την έμμηνο ρύση, προβλήματα γονιμότητας, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και άλλα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πάθηση αφορά το το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η ενδομητρίωση φαίνεται ότι έχει κοινά γενετικά αίτια με άλλους χρόνιους πόνους, όπως η ημικρανία και ο πόνος στη μέση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 25 ερευνητικές ομάδες από πολλές χώρες του κόσμου, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 60.674 γυναικών με ενδομητρίωση, από 25 βάσεις δεδομένων. Στη συνέχεια, το συνέκριναν με εκείνο 701.926 υγιών γυναικών και κοριτσιών.

Όπως αναφέρουν, εντόπισαν 42 γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον που είχαν αναδείξει προηγούμενες, μικρότερες μελέτες.

Η μελέτη κατέδειξε ακόμα κοινή γενετική βάση ανάμεσα στην ενδομητρίωση και άλλα είδη χρόνιου πόνου, τα οποία φυσιολογικά δεν σχετίζονται με αυτήν, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ημικρανία, ο πόνος στη μέση και ο πολυεστιακός πόνος.

«Οι αιτίες της ενδομητρίωσης δεν είναι γνωστές. Μελετώντας όμως τα γονίδια των ασθενών μπορούμε να βρούμε ενδείξεις για τις βιολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της έναρξης και της εξέλιξής της», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία.

«Πριν από αυτή τη μελέτη, γνωρίζαμε περίπου 17 γονίδια που σχετίζονταν με την ενδομητρίωση. Τώρα, ξέρουμε 42 και επιπλέον έχουμε πολύ περισσότερα δεδομένα», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να απομονώσουμε τα υπαίτια γονίδια και να αναπτύξουμε νέους, πιο αποτελεσματικούς θεραπευτικούς στόχους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Genetics.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.