Τα οφέλη που έχουν οι χουρμάδες στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι χρειάζεται να προσέξετε

Τα οφέλη που έχουν οι χουρμάδες στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι χουρμάδες είναι ένα δημοφιλές φρούτο ήδη από την αρχαιότητα. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι έχει πολλά οφέλη για την περίοδο της εγκυμοσύνης; 

Είναι γνωστό για τη γλυκιά γεύση του, την υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, δεν είναι τυχαία λοιπόν ένα φρούτο που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τα οφέλη των χουρμάδων στην εγκυμοσύνη

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων.

Πιο συγκεκριμένα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τα οποία είναι ωφέλιμα για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου:

Φυτικές ίνες. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες οι οποίες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου. Τέσσερις χουρμάδες έχουν 6,7 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που ισοδυναμεί στο 25% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας.

Οι χουρμάδες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.

Κάλιο. Ο οργανισμός χρειάζεται κάλιο για να ισορροπήσει τις ποσότητες των υγρών στο σώμα και για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων. Οι πρωινές ναυτίες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζονται μειωμένα τα επίπεδα του καλίου. Οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μπορούν να σας βοηθήσουν να ανεβάσετε τα επίπεδα του καλίου.

Φολικό οξύ. Οι χουρμάδες περιέχουν μεταξύ άλλων και φολικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα είναι 600 mcg και συχνά κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση συμπληρώματος.

Σίδηρο. Οι έγκυες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν αναιμία καθώς χρειάζονται σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε ημερήσια βάση. Η αναιμία που δεν τίθεται υπό έλεγχο αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετού, χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού και επιλόχειο κατάθλιψη.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη το οποίο σημαίνει ότι η πέψη τους είναι πιο αργή και δεν θα προκαλέσει μία ραγδαία αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Μπορούν να αξιοποιηθούν ως υποκατάστατο ζάχαρης. Οι χουρμάδες μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ως υποκατάστατο ζάχαρης σε συνταγές δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να φτιάξετε γλυκά ή σνακ νόστιμα και υγιεινά.

Τι να προσέξετε

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε θερμίδες για αυτό και η κατανάλωσή τους χρειάζεται προσοχή. 100 γραμμάρια απύρηνοι χουρμάδες, δηλαδή περίπου 4 στον αριθμό, έχουν 277 θερμίδες.

Χουρμάδες και τοκετός

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι χουρμάδες βοηθούν στην πρόκληση τοκετού όταν έρθει η ώρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 έδειξε ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να προετοιμάσει τον τράχηλο για τον τοκετό, κάνοντάς τον πιο μαλακό. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι έγκυες που έτρωγαν 6 χουρμάδες κάθε μέρα για 4 περίπου εβδομάδες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού τους, γέννησαν νωρίτερα από αυτήν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ακόμα μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει συσχετίσει τον τοκετό με την κατανάλωση χουρμάδων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.