Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη και γιατί συμβαίνει; – Ποια τα συμπτώματα

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες

Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη και γιατί συμβαίνει; – Ποια τα συμπτώματα

H περίοδος μία μόλις εβδομάδα μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνεται τρομακτικό και ανησυχητικό, είναι όμως αρκετά σύνηθες.

Η χημική εγκυμοσύνη είναι μία πολύ πρόωρη αποβολή η οποία συμβαίνει όταν το ωάριο γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα, αλλά δεν δύναται να μεγαλώσει φυσιολογικά. Αυτό συνήθως συμβαίνει την 4η με 5η εβδομάδα του κύκλου.

Στην εγκυμοσύνη, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας περίπου 3 εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου.

Τα κύτταρα το οποία αργότερα δημιουργούν τον πλακούντα ξεκινούν την παραγωγή της ορμόνης γοναδοτροπίνης, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης να είναι υψηλά τις πρώτες μέρες της καθυστέρησης.

Στην χημική εγκυμοσύνης, το γονιμοποιημένο ωάριο, η διαδικασία της εμφύτευσης δεν προχωρά με αποτέλεσμα την αιμορραγία λίγες μέρες μετά την κανονική περίοδο.

Οι χημικές εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνές. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι στο σύνολο των συλλήψεων, το 50% είναι χημικές εγκυμοσύνες.

Τα συμπτώματα

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν την ύπαρξη χημικής εγκυμοσύνης. Συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να βιώσατε μία χημική εγκυμοσύνη είναι:

  • Ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και περίοδος με λίγες μέρες ή εβδομάδες καθυστέρηση
  • Καθυστερημένη περίοδος

Αιμορραγία εμφύτευσης vs χημική εγκυμοσύνη

Η κολπική αιμορραγία μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, δεν σημαίνει απαραίτητα χημική εγκυμοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σύμπτωμα της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και αποτελεί φυσιολογικό στάδιο στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Από την άλλη έντονη αιμορραγία και ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς που θυμίζει αυτόν την περιόδου μπορεί να σηματοδοτεί μία αποβολή.

Τι προκαλεί την χημική εγκυμοσύνη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χημικές εγκυμοσύνες είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Στην αρχή της εγκυμοσύνης

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο συνδυάζουν 23 χρωμοσώματα για να σχηματίσουν έναν ζυγώτη με 46 χρωμοσώματα. Ο ζυγώτης αρχίζει να αναπτύσσεται μέσω κυτταρικής διαίρεσης, εξελίσσεται σε βλαστοκύστη και εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας.

Σε μια χημική εγκυμοσύνη:

Ένα σπέρμα ή ένα ωάριο έχει πάρα πολλά χρωμοσώματα ή όχι αρκετά.

Μετά τη σύλληψη, το πρώιμο έμβρυο έχει επίσης μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.

Αυτή η χρωμοσωμική ανωμαλία προκαλεί σφάλματα που την κάνουν έτσι ώστε το έμβρυο να μην μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά.

Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες συμβαίνουν τυχαία και μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε. Ωστόσο, η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.

Οι χημικές εγκυμοσύνες σίγουρα δεν σημαίνουν ότι δεν θα μπορέσετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον και η εγκυμοσύνη να προχωρήσει και να εξελιχθεί φυσιολογικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες χημικής εγκυμοσύνης;

  • Ηλικία άνω των 35 ετών
  • Παθήσεις θυρεοειδούς σε περιπτώσεις που δεν ακολουθείται θεραπεία
  • Άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.