ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το εγκεκριμένο από δερματολόγους συστατικό που αντιμετωπίζει τα επίμονα μαύρα στίγματα

Το «μαγικό» συστατικό που μάλλον δεν γνώριζες μέχρι τώρα!

Το εγκεκριμένο από δερματολόγους συστατικό που αντιμετωπίζει τα επίμονα μαύρα στίγματα

Βιταμίνη C, νιασιναμίδη, υαλουρονικό οξύ—αυτά τα ευρέως γνωστά συστατικά έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, συνεχίζοντας να προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα στο δέρμα και έχουν κερδίσει μια μόνιμη θέση στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας. 

Έτσι, όταν ένα νέο συστατικό αρχίζει να μπαίνει σε όλο και περισσότερες ετικέτες συστατικών, υποσχόμενο παρόμοια (αν όχι καλύτερα) αποτελέσματα, η προσοχή μας είναι εκεί. Για όσες αντιμετωπίζουν σκούρα σημάδια, αποχρωματισμό και θαμπάδα, αυτό το συστατικό είναι το τρανεξαμικό οξύ.

Αυτό το συστατικό, που είναι εγκεκριμένο από δερματολόγους είναι ο νέος ήρωας σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης – και για καλό λόγο. Διάβασε παρακάτω όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Τι είναι το τρανεξαμικό οξύ;

Το τρανεξαμικό οξύ προέρχεται από τη λυσίνη – ένα απαραίτητο αμινοξύ που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει φυσικά από μόνο του. Θυμήσου: Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι των απαραίτητων πρωτεϊνών, οι οποίες διατηρούν το φράγμα υγρασίας του δέρματος ισχυρό και πιο ικανό να αμυνθεί από εισβολείς (όπως τις καταστροφικές ακτίνες UV και τα βακτήρια που προκαλούν ακμή). Το τρανεξαμικό οξύ αναπτύχθηκε αρχικά ως από του στόματος θεραπεία για θρόμβους αίματος και βαριές περιόδους, αλλά πιο πρόσφατα, έχει γίνει ένα τοπικό προϊόν του δέρματος που χρησιμοποιείται για τη στόχευση της υπερμελάγχρωσης και των μαύρων κηλίδων.

Πώς λειτουργεί;

Ο ευκολότερος τρόπος για να κατανοήσεις πώς λειτουργεί το τρανεξαμικό οξύ είναι να ξέρεις πώς σχηματίζονται αρχικά οι σκούρες κηλίδες. Οι τραυματισμοί του δέρματος (όπως το να σκάσεις ένα σπυράκι), οι ορμόνες και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο πυροδοτούν τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης – τη χρωστική ουσία που κάνει το δέρμα μαυρισμένο και ορισμένα χρώματα των ματιών σκούρα. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της διαδικασίας επούλωσης του δέρματος, καθώς η μελανίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από περαιτέρω βλάβες. Η περίσσεια μελανίνης, ωστόσο, αφήνει πίσω εναποθέσεις χρωστικής ουσίας στο δέρμα – ή αλλιώς υπερμελάγχρωση.

Το τρανεξαμικό οξύ σταματά αυτή τη διαδικασία στα ίχνη του, αναστέλλοντας την οδό που επιτρέπει στην περίσσεια μελανίνης να περάσει και να προκαλέσει αποχρωματισμό. Αυτό καθιστά αυτό το συστατικό απίστευτα αποτελεσματικό στη μείωση των μαύρων κηλίδων, στην εξομάλυνση του τόνου και στη θεραπεία του μελάσματος, μιας κοινής δερματικής διαταραχής όπου οι ορμόνες προκαλούν αποχρωματισμένα μπαλώματα στο δέρμα.

Παρόλο που έχει τη λέξη «οξύ» στο όνομά του, αυτό το συστατικό δεν είναι απολεπιστικό AHA όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Είναι αντιφλεγμονώδες, ωστόσο, το οποίο είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση και την ερυθρότητα. Χρησιμοποίησε τρανεξαμικό οξύ για:

  • Μαύρα στίγματα, κηλίδες ηλικίας και υπερμελάγχρωση
  • Μέλασμα
  • Ρηχά, νέα σημάδια ακμής και σημάδια μετά το σπυράκι
  • Ανομοιόμορφος, θαμπός τόνος δέρματος
  • Ερυθρότητα και φλεγμονή

Πώς και πότε να το χρησιμοποιήσεις

Δεδομένου ότι το τρανεξαμικό οξύ δεν αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο όπως τα οξέα και η ρετινόλη, μπορεί να εφαρμοστεί πρωί και βράδυ. Στην πραγματικότητα, συνιστάται δύο φορές την ημέρα, καθώς η συνεπής χρήση προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή οι ακτίνες UV πυροδοτούν την παραγωγή μελανίνης, θα πρέπει να εφαρμόζεις αντηλιακό ευρέως φάσματος. Όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες για τα μαύρα στίγματα, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να δεις αλλαγές.

Το τρανεξαμικό οξύ συνδυάζεται καλά με σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό και είναι ασφαλές για την εγκυμοσύνη. Πολλοί δερματολόγοι το συνιστούν ακόμη και ως θεραπεία για μέλασμα που προκαλείται από εγκυμοσύνη. Για να βελτιώσεις τα πλεονεκτήματά του, αναζήτησε φόρμουλες που περιλαμβάνουν τρανεξαμικό οξύ και άλλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικάω όπως νιασιναμίδη, εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας και βιταμίνη C ή στρώσε τα μαζί στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τόσο τα φυσικά όσο και τα χημικά απολεπιστικά λειτουργούν επίσης καλά με το τρανεξαμικό οξύ, καθώς βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών, θαμπών κυττάρων του δέρματος που οδηγούν σε παρατεταμένη υπερμελάγχρωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.