ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το ήξερες; – Να τι αγόρασε ο John Kennedy λίγη ώρα πριν το απαγορεύσει (βίντεο)

Αυτό το ήξερες; – Να τι αγόρασε ο John Kennedy λίγη ώρα πριν το απαγορεύσει (βίντεο)

Ο John Kennedy μέχρι τη δολοφονία του, πρόλαβε να κάνει αρκετά πράγματα που μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Χωρίς απαραίτητα αυτά να είναι όλα θετικά.

Ένα από αυτά ήταν ο χειρισμός του στον Κόλπο των Χοίρων, όπου οι Αμερικανοί έστειλαν Κουβανούς αντιφρονούντες του καθεστώτος Κάστρο για να τον ανατρέψουν, αλλά ηττήθηκαν παταγωδώς. Η ένταση στη σχέση του Kennedy με την Κούβα δεν σταμάτησε εκεί. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1962, υπέγραψε το εμπάργκο προς την Κούβα. Ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα, αγόρασε κάτι από εκεί.

Ο Pierre Sallinger ήταν από το 1961 ο υπουργός τύπου της κυβέρνησης Kennedy. To 1992 αποκάλυψε πως την προηγούμενη ημέρα, ο Kennedy του ζήτησε τουλάχιστον 1.000 κουβανικά πούρα. Θυμόταν μάλιστα και τον διάλογο:

«Pierre, χρειάζομαι τη βοήθεια σου», είπε ο Kennedy με τον Sallinger να απαντάει ότι θα χαιρόταν πολύ να τον βοηθήσει.

«Χρειάζομαι πολλά πούρα», είπε στον Sallinger.

«Πόσα κύριε πρόεδρε;»

«Περίπου 1.000 Petit Upmanns»

O Sallinger τότε θυμήθηκε ότι τον έπιασε ένα ελαφρύ ρίγος, αλλά δεν φανέρωσε το συναίσθημά του. «Και πότε τα θέλετε κύριε Πρόεδρε;», ρώτησε.

«Αύριο το πρωί», του απάντησε κοφτά.

Ο Sallinger ασχολήθηκε μόνο με αυτό όλο το απόγευμα και κλήθηκε στο γραφείο του προέδρου την επόμενη ημέρα το πρωί. Ο Kennedy τον ρώτησε πως τα πήγε και εκείνους του απάντησε «Πολύ καλά», επιβεβαιώνοντάς του πως είχε πάρει 1.200 πούρα.

Ο Salinger θυμάται: «Ο Kennedy χαμογέλασε και άνοιξε το συρτάρι του. Έβγαλε ένα μακρύ χαρτί και το υπέγραψε. Ήταν το διάταγμα που απαγόρευε όλα τα κουβανικά προϊόντα στις ΗΠΑ. Τα κουβανέζικα πούρα ήταν πλέον παράνομα στη χώρα».

Η ιστορία ήρθε ξανά στο προσκήνιο το 2012, στην 50η επέτειο του εμπάργκο. Εκείνη τη χρονιά, ο πρόεδρος Obama χαλάρωσε λίγο την απαγόρευση εμπορίου, ενώ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.