ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Σαν σήμερα: Το 1918 ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία – Τα σημαντικότερα γεγονότα

Σαν σήμερα: Το 1918 ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία – Τα σημαντικότερα γεγονότα

Όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου.

1540: Ο πάπας Παύλος Γ’ εγκρίνει επίσημα το μοναχικό «Τάγμα των Ιησουϊτών», με την ονομασία Συντροφιά του Ιησού (Societas Iesu) και Γενικό Ηγούμενο τον Ιγνάτιο Λογιόλα.

1669: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21ος ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1821: Μετά από ένα δεκαετή πόλεμο απελευθέρωσης, η ανεξαρτησία του Μεξικού αναγνωρίζεται από τον τελευταίο ισπανό βικάριο.

1831 (π.ημ.): Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, μετά την επανάσταση του 1821, Ιωάννης Καποδίστριας, από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη (9 Οκτωβρίου 1831 με το νέο ημερολόγιο).

1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.

1905: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

1918: Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους.

1936: Πενήντα κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και χοροί γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξάγονται στην Αθήνα, ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 εμπόδια, 400 εμπόδια, 400μ, 4×100μ και 4×400μ) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 6/10.

1938: Καθελκύεται για το παρθενικό του ταξίδι το μεγαλύτερο στην εποχή του κρουαζιερόπλοιο της Βρετανίας, το «Βασίλισσα Ελισάβετ».

1939: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι.

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ένοπλο τμήμα του θα αποτελέσει ο «Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕΛΑΣ).

1944: Σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Γερμανία.

1951: Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στους Εβραίους.

1953: Ο πρώτος πρέσβης της ΕΣΣΔ εγκαθίσταται στην Αθήνα.

1961: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.

1972: Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα τερματίζουν την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους ανταλλάσσοντας πρεσβευτές. Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνονται δύο μονάδες του θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

1980: Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχεται με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε χώρο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

1989: Η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά τους: Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γιώργο Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δημήτρη Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).

1995: Τα Σκόπια εντάσσονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το όνομα FYROM.

1998: Στις γενικές εκλογές στη Γερμανία, ηττώνται για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες του Χέλμουτ Κολ. Νέος καγκελάριος γίνεται ο σοσιαλδημοκράτης, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

1999: Αρχίζει στο δικαστήριο της Bow Street στο Λονδίνο η εκδίκαση της αίτησης των ισπανικών αρχών για την έκδοση του πρώην δικατάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.

2000: Ο Μιχάλης Μουρούτσος, χαρίζει στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, νικώντας στον τελικό των 58 κιλών τον Ισπανό Γκαμπριέλ Εσπάρτζα με 4-2. Την ίδια μέρα, η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με βολή 65.71 μέτρα.

2004: Με το αίμα επτά 15χρονων μαθητών βάφεται η άσφαλτος στο λεγόμενο Πέταλο του Μαλιακού, στα Καμένα Βούρλα. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μεταφέρει 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα και στη συνέχεια ανατρέπεται. Η χώρα βυθίζεται σε βαρύ πένθος, το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών ματαιώνεται, ενώ ο Πρωθυπουργός δίνει εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2008: Πραγματοποιείται η πολυαναμενόμενη συναυλία της Madonna στην Αθήνα με τους θεατές να αγγίζουν τον αριθμό των 75.637.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.