ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τσερνόμπιλ: Πέθανε ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού – Ήταν «παρών» στο ατύχημα

Τσερνόμπιλ: Πέθανε ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού – Ήταν «παρών» στο ατύχημα

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικια 84 ετών, ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, Βίκτορ Μπριουχάνοφ, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του εργοστασίου από την ίδρυσή του μέχρι το πυρηνικό ατύχημα της 26ης Απριλίου 1986, που υπήρξε το μεγαλύτερο στην ιστορία.

«Το προσωπικό και η διοίκηση του πυρηνικού σταθμού εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους φίλους του θανόντος», επισημαίνεται στην ανακοινώθηκε που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, χωρίς να αναφέρεται πού πέθανε και ποια ήταν η αιτία θανάτου.

Είναι γνωστό ότι ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ ζούσε στο Κίεβο, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τοπικά ΜΜΕ.

Επισημαίνεται πως ο Μπριουχάνοφ διορίστηκε διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ πριν καν αυτό κατασκευαστεί, το 1970. Ήταν αρχικά υπεύθυνος για την κατασκευή και στη συνέχεια για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

Μετά το ατύχημα απομακρύνθηκε από την διεύθυνση του πυρηνικού σταθμού και παραπέμφθηκε σε δίκη. Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Ωστόσο το 1992, αποφυλακίστηκε.

Αντικρουόμενες αναφορές;

Τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, ο Μπριουχάνοφ είχε κάνει λανθασμένη εκτίμηση για τα όσα είχαν συμβεί στον πυρηνικό σταθμό, γεγονός που αποτυπώθηκε στις αναφορές του προς τη σοβιετική, τότε, ηγεσία.

Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα σχετικά με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκθεσης του Μπριουχάνοφ, στην οποία έγραφε ότι η κατάσταση στην πόλη Πριπιάτ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ήταν φυσιολογική και τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υπό έλεγχο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η προσωπικότητα του Μπριουχάνοφ αναδεικνύεται μέσα από την σειρά του HBO, Chernobyl (2019), η οποία έγινε γνωστή παγκοσμίως. Τον ρόλο του Βίκτορ Μπριουχάνοφ υποδύεται ο ηθοποιός Κον Ο’Νιλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.