ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ένα δυστύχημα με 14 νεκρούς από ένα μπέρδεμα του αμερικάνου πιλότου

Ένα μοιραίο λάθος που «κόστισε» την ζωή 14 ατόμων έγινε σαν σήμερα το 1965

Ένα δυστύχημα με 14 νεκρούς από ένα μπέρδεμα του αμερικάνου πιλότου

Μια αεροπορική τραγωδία συντάραξε την και όχι μόνο ελληνική κοινωνία έγινε σαν σήμερα, το 1965, με τραγικό απολογισμό 14 νεκρούς. Το C-124 Γκλοουμπάστερ είχε απογειωθεί από τη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Βόρειο Ιταλία και είχε με προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπολόγιζε ότι στις 07:00 το πρωί περίπου θα προσγειωνόταν.

Ο καιρός όμως ήταν πολύ άσχημος, σκοτεινιά, μαύρα σύννεφα, η ορατότητα δεν ήταν καθόλου καλή και η πτήση ήταν «τυφλή». Μοναδικός «σύμβουλος» για τον πιλότο ήταν η ραδιοπυξίδα του. Μην ξεχνάτε, μιλάμε για το 1965 όπου τα μέσα ήταν πενιχρά και η τεχνολογία δεν είχε καμία σχέση με αυτή του «σήμερα».

Ο Αμερικανός πιλότος, ο οποίος είχε συνεχή επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου, ενημέρωσε πως πέρασε τον Ραδιοφάρο της Κορίνθου και άρχισε να κατεβάζει το αεροσκάφος σε ύψος, καθώς ήταν βέβαιος πως ο «δρόμος» για την Αθήνα θα ήταν «ανοικτός» και θα είχε καλή ορατότητα.

Είχε κάνει όμως ένα μεγάλο και όπως αποδείχθηκε τραγικό λάθος… Δεν είχε περάσει τον ραδιοφάρο της Κορίνθου αλλά αυτόν του Άραξου. Έτσι, κατέβασε πολύ νωρίτερα το αεροσκάφος με αποτέλεσμα να συντριβεί στα βράχια του Χελμού.

Η έκρηξη ήταν τεράστια που έγινε ορατή στους γύρω βοσκούς, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο και λίγο αργότερα έφτασαν και οι διασώστες. Κανείς δεν είχε επιζήσει. Καμένα αντικείμενα και ανθρώπινα μέλη είχαν διασκορπιστεί σε διάμετρο 1.500 μέτρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εμπειρογνώμονες, είδαν πως ήταν χαλασμένη η ραδιοπυξίδα- ο μοναδικός «σύμβουλος» πτήσης του πιλότου- με τη βελόνα να δείχνει λάθος. Ενδεχομένως από το μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο της ατμόσφαιρας. Λάθος τραγικό ήταν και του πιλότου, που δεν σκέφτηκε πως μπορεί να έχει χαλάσει ο δείκτης, οπότε έπρεπε να κάνει έναν δεύτερο έλεγχο του στίγματος που βρισκόταν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.