ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε αρχαιοελληνικός τάφος πολεμιστή στην Κροατία – Ήταν θαμμένος με το ξίφος του

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε αρχαιοελληνικός τάφος πολεμιστή στην Κροατία – Ήταν θαμμένος με το ξίφος του

Ο αρχαιοελληνικός τάφος που βρέθηκε στην Κροατία συνιστά μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς είναι ο πρώτος και προς το παρόν ο μοναδικός τάφος του «αρχαίου Φάρου» που έχει ερευνηθεί από τους ειδικούς.

Τα αποτεφρωμένα λείψανα του νεκρού βρέθηκαν στον τάφο, μαζί με όπλα, σιδερένιο ξίφος και δόρυ, καθώς και μερικά νομίσματα, κεραμικά θραύσματα και υπολείμματα ρούχων, όπως γυάλινες χάντρες και κουμπιά.

«Όταν πρόκειται για τον Φάρο, ελπίζαμε να βρούμε τη νεκρόπολη του, επομένως η αρχαιολογική έρευνα στην Παλιά Πόλη κατευθύνθηκε σε μεγάλο βαθμό με αυτόν τον στόχο», λέει η Μαρίνα Ουγκάρκοβιτς, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας που ηγείται του έργου. «Σημαντική καθοδήγηση σε αυτό έδωσαν δεδομένα από προηγούμενη έρευνα, η οποία διεξήχθη από τους συναδέλφους Sara Popovic και Andrea Devlahovic, συνεργάτες στο έργο AdriaCos», εξηγεί η αρχαιολόγος.

«Όπως συμβαίνει συχνά, λίγο πριν το τέλος της επιτόπιας έρευνας, βρήκαμε το πιο ενδιαφέρον εύρημα, έναν ελληνικό τάφο σε ένα μικρό λάκκο κοντά στα αρχαία τείχη, προφανώς του 4ου αιώνα π.Χ., που υποδηλώνει την πιθανότητα ύπαρξης νεκρόπολης στη νότια πλευρά του τείχους της πόλης».

«Με την πρώτη ματιά τράβηξαν την προσοχή μας τα εξαιρετικά καλοδιατηρημένα όπλα, καθώς και η τελετή της κηδείας της καύσης του νεκρού. Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, η καύση του νεκρού είναι άκρως ενδιαφέρουσα και μάλλον απροσδόκητη, δεδομένου ότι είναι μια πρακτική που δεν ήταν συνηθισμένη για εκείνη την περίοδο και τον τόπο».

«Οι Έλληνες της Δαλματίας, όπως αποδεικνύεται από την καλοδιατηρημένη και καλοδιακοσμημένη νεκρόπολη της Ise στη Βις, ασκούσαν το συγκεκριμένο τελετουργικό ταφής, την τοποθέτηση του νεκρού, για συγκεκριμένες τελετουργίες, σε τάφο ή κρύπτη, όπως έκαναν και οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού. της Πάρου, που ίδρυσε τον οικισμό Φάρος».

«Βρήκαμε επίσης ένα δόρυ και ένα ξίφος στον τάφο, το οποίο είναι το καλύτερα διατηρημένο αντικείμενο στον τάφο. Το ξίφος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία συντήρησης, η οποία διεξάγεται από τον ανώτερο συντηρητή-αποκαταστάτη Borko Vjesnica μέσω ενός έργου με την Αρχαιολογικό Μουσείο στο Σπλιτ και το οποίο θα μας παρέχει ολοκληρωμένα στοιχεία για τη διατήρηση, την τεχνολογία κατασκευής, την ακριβή χρονολόγηση και τυπολογία και την προέλευσή του. κόπης, που χρησιμοποιούνταν και στην ελληνική υποπεριφέρεια».

«Επιπλέον, αξίζει να τονιστεί η σημασία του ίδιου του ευρήματος ως το μόνο παράδειγμα τέτοιου ξίφους από το κροατικό τμήμα της Αδριατικής, το οποίο, μαζί με το δόρυ, είναι το μοναδικό παράδειγμα όπλων από τον Φάρο και το νησί Χβαρ.»

«Η τοποθέτησή του στον τάφο υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς ήταν πολεμιστής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τις τελετές κηδείας του αρχαίου Φάρου, δεδομένου ότι πολλοί τάφοι καταστράφηκαν τον 19ο αιώνα σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τον πόλη κατά τη διάρκεια εργασιών καλλιέργειας και κατασκευής, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει μια εντελώς νέα διάσταση στη μελέτη του ελληνικού οικισμού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αποδεικνύεται περίτρανα για ακόμα μια φορά ότι οι αρχαίοι Έλληνες κυριαρχούσαν και στην Μεσόγειο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.