Επιχείρηση «Χειμερινή Θύελλα» – Η απέλπιδα προσπάθεια των Γερμανών για τη σωτηρία της 6ης Στρατιάς στον Β’ΠΠ

Επιχείρηση «Χειμερινή Θύελλα» – Η απέλπιδα προσπάθεια των Γερμανών για τη σωτηρία της 6ης Στρατιάς στον Β’ΠΠ

Η επιχείρηση Winter Storm ήταν μια τελευταία και απέλπιδα όπως αποδείχθηκε προσπάθεια των γερμανικών δυνάμεων να απεγκλωβίσουν την 6η Στρατιά – ή ότι είχε απομείνει από αυτή- από το περικυκλωμένο Στάλινγκραντ.

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου του 1942 με επικεφαλής την 4η Τ/Θ Στρατιά κάτω από την διοίκηση του Erich von Manstein. Είχε προηγηθεί το Νοέμβριο του 1942 η σοβιετική επιχείριηση Ουρανός όπου οι σοβιετικές δυνάμεις με μια τεράστια κυκλωτική κίνηση παγίδευσαν 300.000 συνολικά άνδρες του Άξονα (Γερμανοί, Ιταλοί, Ρουμάνοι, Ούγγροι) φέρνοντας την κατάρρευση του μετώπου και την περικύκλωση των γερμανικών δυνάμεων.

Αρχικά η ΟKW είχε υποσχεθεί στον Manstein. 4 επιπλέον μεραρχίες panzer αλλά τελικά το βάρος έπεσε στην 4η Στρατιά για να αναοίξει τον πολυπόθητο διάδρομο μέσα από τις ρωσικές Στρατιές προς το Στάλινγκραντ. Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης οι γερμανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σημαντική πρόοδο στη συνέχεια όμως και από τις 13 Δεκεμβρίου η γερμανική επίθεση άρχισε σιγά σιγά να εκφυλίζεται και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα ο κόκκινος Στρατός εξαπολύει στις 16 Δεκεμβρίου την επιχείρηση Μικρός Κρόνος διαλύοντας την 8η ιταλική Στρατιά απειλώντας την πλευρά της γερμανικής εξέχουσας.

Αποτέλεσμα οι γερμανικές απώλειες να αυξηθούν σημαντικά.

Ο Manstein έκανε έκκληση στον Χίτλερ για να δώσει άδεια στην 6η Στρατιά να επιχειρήσει και αυτή από την πλευρά της διάσπαση του σοβιετικού κλοιού αλλά απορρίφθηκε.

Μια ακόμη γερμανική αντεπίθεση της 4ης Στρατιάς το διήμερο 18 και 19 Δεκεμβρίου δεν μπόρεσε να παρουσιάσει σημαντικά οφέλη με αποτέλεσμα οι γερμανικές δυνάμεις και να αποφύγουν τον εγκλωβισμό τους να αρχίσουν να υποχωρούν στις 22 και 23 Δεκεμβρίου σφραγίζοντας έτσι και την μοίρα της 6ης Στρατιάς. Οι γερμανικές δυνάμεις αποτελούνταν από 50,000 άνδρες περίπου και 250 άρματα μάχης ενώ οι σοβιετικές στην κορύφωση της επιχείρησης «Μικρός Κρόνος» απαριθμούσαν 150.000 άνδρες και 650 άρματα μάχης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.