Ο στρατός-“φάντασμα” που έκανε τον Χίτλερ να τα χάσει – Σκηνοθέτησε 20 κρίσιμες παραπλανήσεις

Ο στρατός-“φάντασμα” που έκανε τον Χίτλερ να τα χάσει – Σκηνοθέτησε 20 κρίσιμες παραπλανήσεις

Οι 1.000 στρατιώτες της 23rd Headquarters Special Troops του Στρατού των ΗΠΑ , είχαν μια περίεργη αποστολή. Ζωγράφοι, αρχιτέκτονες και σκηνογράφοι, κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά το μυαλό και το ταλέντο τους για να βοηθήσουν στη νίκη κατά των ναζί στη Γαλλία.

Ήταν οι αφανείς ήρωες του Β” Παγκοσμίου Πολέμου που σκηνοθέτησαν περισσότερες από 20 κρίσιμες «απάτες μάχης».

Η αποστολή παρέμενε άκρως απόρρητη για πολλές δεκαετίες. Πριν από το 1996, εικόνες σαν αυτές δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Χρησιμοποιώντας ψεύτικα φορτηγά, άρματα μάχης, κανόνια, αεροσκάφη ακόμη και κτίρια και ειδικά εφέ, αυτή η μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών προσποιούνταν ότι ήταν δύο μεραρχίες των 30.000 συμμαχικών στρατευμάτων που έκαναν επίθεση, ενώ στην πραγματικότητα, η πραγματική επίθεση (με πραγματικά άρματα μάχης και πυροβολικό) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μίλια μακριά.

Έκαναν ψεύτικες αναμεταδόσεις στα γερμανικά ραδιόφωνα για μετακινήσεις συμμαχικών στρατευμάτων έτοιμα για μάχη σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία όπου δεν υπήρχαν καθόλου στρατεύματα.

Οργάνωναν ψεύτικα αεροδρόμια και στρατόπεδα όπου κρέμονταν ψεύτικες μπουγάδες. Κενά φορτηγά, επανδρωμένα μόνο με έναν στρατιώτη στη θέση του οδηγού, δημιουργούσαν κομβόι που έκαναν κύκλους και προσομοίαζαν φορτηγά γεμάτα στρατιώτες κάτω από τις τέντες τους.

Ηθοποιοί, που παρίσταναν τους στρατηγούς, κυκλοφορούσαν πολύ χαλαροί στις γαλλικές πόλεις, όπου μπορούσαν να τους ακούσουν πράκτορες του εχθρού.

Στον ελεύθερο χρόνο τους, συνέχισαν να ζωγραφίζουν, να σκιτσάρουν και να απαθανατίζουν τους πολέμους μέσα από την τέχνη.

Ο σχεδιαστής μόδας Bill Blass και ο ζωγράφος Ellsworth Kelly ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υπηρέτησαν σ” αυτήν τη μυστική αποστολή.

Η μονάδα τους έγινε φυτώριο για νέους καλλιτέχνες που τελικά είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην τέχνη της μεταπολεμικής Αμερικής.

Πέρα από το ποτάμι στο Ντίσελντορφ, οι εχθρικές περίπολοι είδαν εκατοντάδες αμερικάνικα οχήματα από τον αέρα. Η παρουσία των «δύο μεγάλων αμερικανικών μεραρχιών» επιβεβαιώθηκε από υποκλοπές σε γερμανικές ασυρματικές μεταδόσεις.

Ανέφεραν τις θέσεις του εχθρού και άκουσαν τους Αμερικανούς να κινούνται γρήγορα κατά μήκος του ποταμού. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια απατηλή ιδιοφυΐα από το Στρατό Φάντασμα και τα φουσκωτά άρματά του, που βοήθησαν στο να κερδηθεί ο πόλεμος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.