101 χρόνια πριν: Οταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν τον χημικό πόλεμο (φωτό)

101 χρόνια πριν: Οταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν τον χημικό πόλεμο (φωτό)

Η 22α Απριλίου του 1915 θεωρείται η μέρα που έκανε την παρθενική του εμφάνιση ο χημικός πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Independent”, το πρώτο χημικό αέριο άλλαξε το πρόσωπο του πολέμου.

Στην πόλη Ιπρ του Βελγίου, σε λιγότερο από εννέα μήνες από την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός εξαπέλυσε ένα τρομακτικό νέο όπλο εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων που άλλαξε μια για πάντα το πρόσωπο του πολέμου. Γύρω στις πέντε, ο γερμανικός στρατός μόλυνε με 168 τόνους δηλητηριώδους αερίου χλωρίου την περιοχή. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Ένα κίτρινο σύννεφο σκόνης “τύλιξε” τα συμμαχικά στρατεύματα και μέσα σε λίγα λεπτά πέντε χιλιάδες στρατιώτες είχαν πεθάνει ενώ άλλοι δέκα χιλιάδες έφεραν σοβαρά τραύματα αφού το αέριο είχε προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονές τους.

Όταν το κίτρινο σύννεφο κάλυψε την περιοχή, οι στρατιώτες άρχισαν αμέσως να αναπνέουν με δυσκολία. Ένιωθαν δύσπνοια κι έντονο τσούξιμο στα μάτια που προκαλούσε άφθονα δάκρυα. Πανικόβλητοι, άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν από το χλώριο, το αέριο που είχαν χρησιμοποιήσει οι Γερμανοί.

Οι Γερμανοί επανήλθαν με το χλώριο 36 ώρες αργότερα, σε άλλο σημείο του μετώπου. Τότε ο Kαναδός λοχαγός Μπέρτρναν που είχε σπουδάσει χημικός, αναγνώρισε το χλώριο και έδωσε εντολή στους άντρες του να βρέξουν με ούρα τεμάχια υφάσματος , όπως κάλτσες και κασκόλ και να τα προσαρμόσουν στο πρόσωπό τους, ώστε να αναπνέουν μέσα από αυτά.

Αυτό το έκανε γιατί γνώριζε ότι η ουρία μπορούσε να δεσμεύσει αποτελεσματικά το χλώριο. Όμως, η ενέργεια αυτή δεν κράτησε για πολύ, αφού οι τεράστιες ποσότητες χλωρίου εξουδετέρωσαν την ουρία και περνούσαν στο αναπνευστικό σύστημα των στρατιωτών.

Εκτός από το χλώριο, χρησιμοποιήθηκαν στον ίδιο πόλεμο το φωσγένιο και, πολύ λιγότερο, το διφωσγένιο, δύο άλλα αέρια. Τότε δημιουργήθηκαν και οι πρώτες μάσκες για να προστατεύουν τους στρατιώτες από τα χημικά.

Δηλητήρια και χημικά χρησιμοποιούνταν στην διάρκεια πολέμων για αιώνες, ενώ τα δακρυγόνα είχε χρησιμοποιηθεί και από τα συμμαχικά αλλά και τα γερμανικά στρατεύματα κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου. Ωστόσο, η χρήση των δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο είχε απαγορευθεί από τις Συμβάσεις της Χάγης του 1899 και του 1907. Ωστόσο, στο τέλος του πολέμου το 1918, οι σύμμαχοι είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερους τόνους αερίων από τους Γερμανούς . Συνολικά , τα χημικά όπλα σκότωσαν σχεδόν 100 χιλιάδες ανθρώπους κατά την διάρκεια του πολέμου ενώ οι τραυματίες έφθασαν το ένα εκατομμύριο.

Η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων απαγορεύτηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο . Ωστόσο , αυτές οι πρώτες επιθέσεις με αέριο χλωρίου βοήθησαν στο να μπουν τα θεμέλια ενός νέου τύπου βιομηχανικής δολοφονίας, επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα.

Αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς στην Αβησσυνία το 1936. Αέρια χρησιμοποιήθηκαν σε θαλάμους των στρατοπέδων συγκέντρωσης από τους ναζιστές οδηγώντας στο Ολοκαύτωμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.