Η τραγική ζωή της Σοράγιας, της «βασίλισσας με τα λυπημένα μάτια»!

Η τραγική ζωή της Σοράγιας, της «βασίλισσας με τα λυπημένα μάτια»!

Ποια ήταν η μυστηριώδης «πριγκίπισσα με τα λυπημένα μάτια», πρώην βασίλισσας του Ιράν, που εξορίστηκε στην Ευρώπη, μετά το διαζύγιο που της ζήτησε ο σύζυγός της όταν έμαθε ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά; Τι κρύβει η ζωή της διάσημης κοσμικού στην Ευρώπη μετά το διαζύγιό της;

Η Σοράγια Εσφαντιάρι Μπαχτιάρι υπηρέτησε ως βασίλισσα το 1951-1958, πριν από το διαζύγιό της με τον Σάχη, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ενώ στη συνέχεια εξορίστηκε.

Μετά το διαζύγιο, η Σοράγια έγινε στόχος των παπαράτσι, καθώς παρακολουθούσε γκαλά και εκδηλώσεις φορώντας τα πανέμορφα πετράδια που της είχε δώσει ο Σάχης του Ιράν κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Κι ενώ η ζωή της Σοράγια ακούγεται υπέροχη, μια βουτιά στο γάμο της με τον Σάχη αποκαλύπτει πως ήταν γεμάτη με τραγωδίες, ασθένειες και μια ανικανότητα να κάνει παιδιά, όπως αποκαλύπτει το νέο βιβλίο «Christie’s: The Jewellery Archives Revealed».

Η Σοράγια, η οποία ανατράφηκε μεταξύ Ευρώπης και της πόλης του Ισφαχάν στο Ιράν, συναντήθηκε με την πριγκίπισσα Σαμς, τη μεγαλύτερη αδερφή του ιρανού ηγέτη κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο Λονδίνο.

Ο αδερφός της πριγκίπισσας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, διαδέχθηκε τον Ρεζά Σαχή στο θρόνο στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής αναταραχής.

Ο πρώτος του γάμος, με την πριγκίπισσα Φάζια της Αιγύπτου, κατέληξε σε διαζύγιο.

Επειδή είχε αποκτήσει μόνο μία κόρη από την πρώτη σύζυγό του και τον μικρότερο αδερφό του Αλί Ρεζά, έτοιμο να τον διαδεχθεί, ο Σάχης έπρεπε να ξαναπαντρευτεί για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του στέμματος στη χώρα.

Τότε ήταν που η πριγκίπισσα Σαμς, πιστεύοντας πως η 18χρονη Σοράγια ήταν η τέλεια σύζυγός για τον αδερφό της, την κάλεσε σε ένα ταξίδι στην Τεχεράνη, ώστε να γνωριστούν.

Δύο ημέρες μετά την άφιξή του στην ιρανική πρωτεύουσα, η Σοράγια συναντήθηκε με τον Σάχη κατά τη διάρκεια δείπνου με τη μητέρα του βασιλιά, Τατζ ολ-Μολούκ.

Σύμφωνα με το CNN, μια ημέρα μετά το δείπνο, ο πατέρας της Σοράγιας της είπε: «Σε συμπάθησαν πολύ. Είσαι έτοιμη να τον παντρευτείς;».

Και μόλις 24 ώρες μετά, το χευγάρι αρραβωνιάστηκε και η Σοράγια έλαβε το πρώτο της κόσμημα από τον Σάχη – ένα εντυπωσιακό διαμάντι στο δαχτυλίδι του αρραβώνα.

Λίγο μετά τον αρραβώνα όμως, η Σοράγια αρρώστησε με τυφοειδή και έμεινε κλινήρης για μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Σάαχης της έφερνε δώρο ένα κόσμημα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της ασθενειάς της και το έβαζε στο μαξιλάρι της.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τελικά στις 12 Φεβρουαρίου 1951 και η Σοράγια έγινε η νεαρή βασίλισσα του Ιράν.

Ήταν τόσο αδύναμη κατά τη διάρκεια του γάμου της, όμως, που ένας γιατρός της είπε να φορά ένα μάλλινο γιλέκο κάτω από το νυφικό της μέχρι την τελευταία στιγμή και να φορά επίσης, μάλλινες κάλτσες.

Έπρεπε να κόψει 8 μέτρα από τα 20 μέτρα των 390 κιλών νυφικού της, του οίκου Κριστιάν Ντιόρ, προκειμένου να μπορεί να σταθεί κατά τη διάρκεια της τελετής και της δεξίωσης.

Μετά τα γάμο, ο Σάχης και η βασίλισσα ζούσαν ένα παραμυθένιο ειδύλλιο – αλλά η ειδυλλιακή ζωή τους γρήγορα κατέρρευσε, όταν αντιμετώπισαν προβλήματα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα παιδί.

Τον Οκτώβριο του 1954, όταν ήταν 22 ετών, ένας γιατρός είπε στη Σοράγια πως μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να καταφέρει να μείνει έγκυος, αφηνοντάς την ίδια και τον Σάχη χωρίς διάδοχο του θρόνου.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Σάχης θύμωσε στο πάρτι γενεθλίων του, όταν έμαθε ότι ο αδερφός του Αλί Ρεζά, επόμενος στη διαδοχή, δεν θα παραβρισκόταν στο δείπνο επειδή θα αργούσε να επιστρέψει από ένα κυνήγι κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

Την επόμενη μέρα, η οικογένεια έμαθε ότι ο πρίγκιπας Αλί Ρεζά είχε πεθάνει όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη.

Λόγω οικογενειακών και πολιτικών πιέσεων πάνω στο ζευγάρι εξαιτίας του προβλήματος σύλληψης, ο Σάχης και η Σοράγια αποφάσισαν να χωρίσουν.

Η λύση του γάμου ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου 1958, και η Σοράγια παραιτήθηκε από τη θέση της ως βασίλισσα επτά χρόνια μετά την ανακήρυξή της στη θέση αυτή. Στη συνέχεια εξορίστηκε στην Ελβετία.

Η βασιλική οικογένεια του Ιράν επέτρεψε στην Σοράγια να ζήσει μια άνετη ζωή, ταξιδεύοντας μεταξύ Ρώμης, Μονάχου και Παρισιού, όπου έγινε μια κοινωνική προσωπικότητα και είδωλο, γνωστή επίσης για την εκπληκτική συλλογή της από κοσμήματα.

Έκανε λαμπερές εμφανίσεις φορώντας κοσμήματα από τους οίκους Cartier, Bulgari και Harry Winston. Στη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης, όταν το Ιράν μείωσε τα έσοδά της, πούλησε μια σειρά από τα κοσμήματά της, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμαντένιου κολιέ Harry Winston. Το κολιέ πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie’s στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 1988.

Η Σοράγια πέθανε στο Παρίσι στις 25 Οκτωβρίου 2001, 21 χρόνια μετά το θάνατο του Σάχη του Ιράν.

Ο αδερφός της Μπιζάν, ήταν ο νόμιμος κληρονόμος της περιουσίας της. Αλλά όταν πέθανε, ολόκληρη η περιουσία πέρασε στα χέρια του γερμανικού κράτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για τον Σάχη, ένας κληρονόμος δεν αποδείχθηκε απαραίτητος – η κυβέρνησή του κατέρρευσε κατά τη διάρκεια πολιτικών εξεγέρσεων το 1978 και το 1979 και η Ισλαμική Δημοκρατία διαδέχθηκε τη βασιλεία. Ο Σαχ πέθανε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 1980.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.