ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η εκτέλεση της Ρουθ Σνάιντερ: Η πρώτη φωτογραφία που δείχνει θάνατο σε ηλεκτρική καρέκλα

Η εκτέλεση της Ρουθ Σνάιντερ: Η πρώτη φωτογραφία που δείχνει θάνατο σε ηλεκτρική καρέκλα

Είναι η πρώτη φωτογραφία που δείχνει εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα και τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Tom Howard στην εκτέλεση της Ρουθ Σνάιντερ στις 12 Ιανουαρίου του 1928.

Η Σνάιντερ έχει συλληφθεί και καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου της με τη βοήθεια του νεαρού εραστή της.

Όπως και σήμερα, οι φωτογράφοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ή να καταγράψουν εκτελέσεις, οπότε η New York Daily News αποφάσισε να χρησιμοποιήσει άλλη οδό για να τραβήξει φωτογραφία μιας πραγματικής εκτέλεσης.

Ζήτησε τη βοήθεια ενός σχετικά άγνωστου φωτογράφου, του Tom Howard, ο οποίος δήλωσε συγγραφέας όταν έφτασε στη φυλακή. Εν αγνοία των αρχών, ο Howard είχε εφοδιαστεί με μια ειδική φωτογραφική μηχανή-μινιατούρα δεμένη στον δεξί αστράγαλό του.

first-photo-2

Η κάμερα περιείχε μια φωτογραφική πλάκα για μία και μόνο έκθεση και το κλείστρο άνοιγε από ένα κουμπί που ανέβαινε στο σακάκι του Howard.

Αργότερα αποκαλύφθηκαν από την New York Daily News οι λεπτομέρειες και οι φωτογραφίες του συστήματος. Η κάμερα ανήκει πλέον στο Smithsonian’s National Museum of American History.

Ο Howard έβαλε λαθραία την κάμερα στο δωμάτιο της εκτέλεση και μπόρεσε να τραβήξει μία φωτογραφία όταν άρχισε η ηλεκτροπληξία.

Το TIME έγραψε ότι η φωτογραφία αναπτύχθηκε την ίδια νύχτα, αποκαλύπτοντας «μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ«: μια θολή από την κίνηση φωτογραφία που δείχνει το σώμα της Σνάιντερ να τινάζεται από την ηλεκτρική ενέργεια.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της New York Daily News την επόμενη μέρα με τον τίτλο «Νεκρή!»

first-photo-3

Ο Howard κέρδισε 100 δολάρια από την φωτογραφία (1.372 σημερινά).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, οι μάρτυρες εκτελέσεων ψάχνονται για κάμερες δεκαετίες μετά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.