ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Το Αλκαζάρ στην Ισπανία λέγεται Αλκάθαρ

Το Αλκαζάρ στην Ισπανία λέγεται Αλκάθαρ

Τί κοινό έχει ένα ανάκτορο στην Ισπανία, ένα γήπεδο στη Λάρισα, ένα τζαμί στη Θεσσαλονίκη και ένα παλιό σινεμά στην Αθήνα; Όλα ονομάζονται Αλκαζάρ, που, στα αραβικά σημαίνει απλώς “κάστρο”.

Η Σεβίλη της Ισπανίας κοσμείται από ένα έξοχο ανάκτορο, το Αλκάθαρ, όπως είναι η σωστή ισπανική προφορά του Αλκαζάρ. Προέρχεται από τον μαυριτανικό μεσαίωνα της Σεβίλης και είναι το παλιότερο βασιλικό παλάτι ακόμα σε χρήση.

Πάμε τώρα στα δικά μας: το στάδιο στη Λάρισα χτίστηκε το 1932 ως έδρα της ΑΕΛ, της Αθλητικής Ένωσης Λάρισας. Να σημειώσουμε πως σε αυτό το γήπεδο το 1987 η θεσσαλική ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα στη ιστορία της, νικώντας τον ΠΑΟ με δυο γκολ του Μητσιμπόνα.

Στη Θεσσαλονίκη τώρα, ως Αλκαζάρ είναι γνωστό το Χαμζά μπέη Τζαμί, του 15ου αιώνα, που κατά καιρούς είχε διάφορες, μη λατρευτικές χρήσεις – προπολεμικά ένας Εβραίος επιχειρηματίας το είχε μετατρέψει σε κινηματογράφο, με το όνομα Αλκαζάρ.

Αυτό μας δίνει ωραία πάσα για να πάμε στο Αλκαζάρ της Αθήνας, που είναι βέβαια το παλιότερο θερινό σινεμά της πρωτεύουσας, ιδιοκτησίας του πατέρα του Φιλοποίμενα Φίνου.

Εκεί μαθήτευσε ο κορυφαίος Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός κι εκεί πήρε το παρατσούκλι “κατσαβιδάκιας”, καθώς, παρακινούμενος από τη λατρεία του για οποιοδήποτε μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, συχνά διέλυε όλο το σχετικό εξοπλισμό του Αλκαζάρ και τον επανασυναρμολογούσε για να εμπεδώσει τη λειτουργία του…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.