Στα τέλη του Μάρτιου και αρχές Απρίλιου του 1941, ο Χίτλερ πήρε την απόφαση να εισβάλει στην Ελλάδα για να κλείσει το νότιο μέτωπο που είχε ανοίξει ο Μουσολίνι και να μπορέσει να προχωρήσει ανενόχλητος στην “επιχείρηση Μπαρμπαρόσα” κατά της ΕΣΣΔ.

Ο γερμανικός στρατός, που βασιζόταν στα τεθωρακισμένα του φρόντισε σε αντίθεση με τους Ιταλούς να βρει την όσο το δυνατόν πιο βατή περιοχή στην οποία θα μπορούσαν να επιχειρήσουν τα περίφημα γερμανικά Panzer.

Με το μέτωπο της Αλβανίας ήδη χαμένο και την οροσειρά της Πίνδου, ούτως ή άλλως να αποτελεί τεράστιο απαγορευτικό εμπόδιο, οι Γερμανοί διάλεξαν την περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ανατολικά του Καϊμακτσαλάν και δυτικά της οροσειράς της Ροδόπης.

Η περιοχή αυτή έχει τα χαμηλότερα υψόμετρα που μπορεί να βρει κανείς στην κάθοδο από τα Βαλκάνια προς το Αιγαίο. Για αυτό άλλωστε ο Ιωάννης Μεταξάς είχε φροντίσει να την ενισχύσει με την γραμμή των οχυρών στο Ρούπελ.

Άξιο αναφοράς είναι άλλωστε το γεγονός ότι η “κλεισούρα” της περιοχής αυτής ήταν κομβικό στρατηγικό σημεία στα βυζαντινά χρόνια και λίγο μακρύτερα από το Ρούπελ βρίσκεται το Κλειδί όπου έλαβε χώρα η μάχη του 1014.

Τα βασικά επιθετικά τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί τότε, δηλαδή στα πρώτα χρόνια του πολέμου, ήταν τα Panzer III και IV. Στο Ρούπελ, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο το Panzer III.

Αντικειμενικά, τα Panzer δεν ήταν αποτελεσματικά ούτε αρκετά ισχυρά για τα δεδομένα της εποχής τους. Άλλωστε η κατωτερότητά τους φάνηκε απέναντι στο ρωσικό αντίστοιχο T-34. Τα βαρύτερα και αποτελεσματικότερα Panther και Tiger εμφανίστηκαν, ένα χρόνο αργότερα το 1942, σχεδιασμένα ειδικά για να αντεπεξέλθουν απέναντι στα σοβιετικά τεθωρακισμένα στο ανατολικό μέτωπο.

Παρόλα αυτά, ακόμα και τα ανυπόληπτα Panzer ήταν ουσιαστικά ανίκητα μέχρι τον Απρίλιο του 1941 και συγκεκριμένα μέχρι το Ρούπελ, όπου για πρώτη φορά στον Β’ Π.Π. τα γερμανικά τεθωρακισμένα αποκρούστηκαν αποτελεσματικά.

Διότι μέχρι τότε τα Panzer III και IV είχαν εισβάλει νικηφόρα και ασταμάτητα σε Πολωνία, Βέλγιο και Γαλλία και θεωρούνταν σχεδόν ανίκητα.

Στο Ρούπελ όμως για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε η αδυναμία των Panzer και καταρρίφθηκε και ο μύθος της αήττητης γερμανικής πολεμικής μηχανής. Εκεί στα βουνά της Μακεδονίας, ήδη πριν από τα χιόνια του ρωσικού χειμώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!