ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Με ποιο τρόπο η Αθήνα καταδίκασε τον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου;

Με ποιο τρόπο η Αθήνα καταδίκασε τον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου;

Το έτος 1923 επισφράγισε με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα φυσικά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Μεταξύ των άρθρων που αφορούσαν την οριοθέτηση των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το άρθρο 14 εξαιρούσε τις νήσους Ίμβρο και Τένεδο από την ανταλλαγή πληθυσμών, ενώ θα παρέμεναν υπό Τουρκική κυριαρχία με ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης. Η Συνθήκη υπογράμμιζε την υποχρέωση της Τουρκίας να προστατεύσει τα φυσικά πρόσωπα και τις περιουσίες του μη μουσουλμανικού πληθυσμού των εν λόγω νησιών.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τον καιρό εκείνο υπήρχαν περί τους 9.000 Έλληνες κάτοικοι στην Ίμβρο και την Τένεδο συνολικά, ενώ οι Τούρκοι κάτοικοι (κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι) δεν ξεπερνούσαν τα 80 με 90 άτομα!

Σήμερα οι Έλληνες που κατοικούν εκεί φτάνουν μετά βίας τα 400 άτομα, γεγονός που μας προκαλεί πόνο αλλά και απορία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχεδόν αφανίστηκε ο ελληνικός πληθυσμός και ιδιοποιήθηκαν οι περιουσίες τους.

Η τραγικότητα όμως των ιστορικών εξελίξεων, έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, δεν αφορά μόνο την αιωνίως αιμοδιψή Τουρκία που αποδεκάτισε λαούς στο πέρασμά της και απειλεί μέχρι και σήμερα με προκλητικό και πολεμοχαρή τρόπο τη χώρα μας, αλλά περιλαμβάνει δυστυχώς και το ρόλο που έπαιξε επίσημα η Αθήνα στα οδυνηρά γεγονότα.

Η κυβέρνηση της Χούντας λοιπόν, αμέσως μετά τα γεγονότα της Κύπρου με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, έκλεισε όλα τα σχολεία που λειτουργούσαν έως τότε στην Ίμβρο, με το εξωπραγματικό επιχείρημα ότι ίσως η Τουρκία να ζητήσει τη λειτουργία σχολείου στη Ρόδο και στην Κω – τα μόνα νησιά στα οποία διέμεναν τότε Τούρκοι!

Με το πρόσχημα αυτό, εγκατέλειψαν στην κυριολεξία τα 2 αυτά νησιά στην κακή τους τύχη και μαζί τους Έλληνες κατοίκους των, αλλά στην πραγματικότητα, κατ’ ουσία είχαν ξεγράψει όλους όσους είχαν ξεμείνει εκτός του κορμού της ηπειρωτικής Ελλάδος!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την απώλεια μέρους της Κύπρου, “ολοκληρώσαμε την αποστολή μας”, εις επιβεβαίωσιν της γνωστής ρήσης: “Πίσω από κάθε μεγάλο γεγονός κρύβεται πάντα ένας Έλληνας…!”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.