ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Δήμος Καβάλας: Tίμησε την 106η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής!

Δήμος Καβάλας: Tίμησε την 106η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής!

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, ο Δήμος Καβάλας τίμησε σήμερα το πρωί την 106η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, με την καθοριστική συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού.

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1913, το Πολεμικό Ναυτικό υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριεζή, αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Καβάλας και το άγημα έγινε δεκτό από το συγκεντρωμένο πλήθος με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Ο Δήμος Καβάλας τίμησε σήμερα το πρωί την 106η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής,

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως έκανε και πέρσι, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ύψωσε στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου-Καμάρες (όπου βρισκόταν το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας και από τον εξώστη του διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Κουντουριώτη), τη σημαία που κυμάτιζε στο θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της, το 2016.

Εκδηλώσεις για την 106η επέτειο στην Καβάλα

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πομπή, με τη σημαία που μετέφεραν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, ακολούθησε την ίδια πορεία που είχε κάνει και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πριν από 106 χρόνια μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας στον ταλαιπωρημένο λαό της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ύψωσε τη σημεία στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου-Καμάρες όπου βρισκόταν το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας

Έμπροσθεν του παλιού μνημείου πεσόντων (μαρμάρινος λέοντας), τον οποίο τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής βανδάλισαν τότε και πέταξαν στη θάλασσα, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου. Το μνημείο αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης. «Ο Ιούνιος του 1913 ήταν ο μήνας της ελευθερίας της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας, της πατρίδας μας, στο εθνικό κορμό», τόνισε η δήμαρχος σε δηλώσεις της, και πρόσθεσε «106 χρονιά μετά, οι Καβαλιώτες, τιμούμε τις δοξασμένες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας».

Ο Δήμος Καβάλας με μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ αποτίει φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους μας για τους αγώνες τους, για την ελευθερία. Τιμά, σήμερα, την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο πλωτάρχης Αντώνιος Κριεζής ύψωσε την Ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι επίσημα, η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης συνεορτάζεται στις 29 Ιουνίου μαζί με τον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο των Εθνών, Παύλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.