ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τα μυθικά ποσά για την γκαρνταρόμπα της Τζάκι και τα καπέλα που φορούσε (φωτο)

Τα μυθικά ποσά για την γκαρνταρόμπα της Τζάκι και τα καπέλα που φορούσε (φωτο)

Η «Τζάκι Ο» έγινε γνωστή ως η σύζυγος δύο πανίσχυρων ανδρών, αλλά ήξερε καλά πώς να στρέφει πάνω της όλα τα φώτα, δίχως την δική τους παρουσία. Ο δυναμικός της χαρακτήρας σε συνδυασμό με το κομψό της στυλ την καθιέρωσε ως την πρώτη πολιτική διασημότητα.

Πριν ακόμα ο Τζον Κένεντι αναλάβει επίσημα την εξουσία, η Πρώτη Κυρία είχε τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω της. Ήξερε ότι ήταν μία εντυπωσιακή γυναίκα, όμως φρόντιζε να μην επαναπαύεται στη φυσική της ομορφιά. Για την Τζάκι, η κομψότητα και το στυλ ήταν τρόπος ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Κένεντι στις ΗΠΑ, το ποσό που ξόδεψε η Πρώτη Κυρία για την επέκταση της γκαρνταρόμπας της ξεπερνούσε τον προεδρικό μισθό του άντρα της κατά 45 χιλιάδες δολάρια. Τα καπέλα «pillbox» ήταν το σήμα κατατεθέν της Τζάκι. Τα ρούχα που φορούσε η Τζάκι Κένεντι την ημέρα της δολοφονίας του συζύγου της έχουν μείνει στην ιστορία. Wikimedia Commons Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70, η Τζάκι μεσουρανούσε τόσο στα αμερικανικά εξώφυλλα, όσο και στις παγκόσμιες τάσεις.

Το στυλ της επηρέασε τη μόδα μιας ολόκληρης εποχής σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα, τα καπέλα ήταν αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της και φρόντιζε κάθε της εμφάνιση να σφραγίζεται από ένα ξεχωριστό κομμάτι. Το σύνολο που είχε φορέσει την ημέρα της δολοφονίας του άντρα της, ένα ροζ σακάκι συνδυασμένο με ένα ταιριαστό καπέλο, είναι από τις εμφανίσεις που έχουν μείνει στην ιστορία. Μετά τον θάνατο της Τζάκι, το ιστορικό αυτό ταγιέρ, με το αίμα του Κένεντι, βρέθηκε στα χέρια της μητέρας της η οποία το έβαλε σε ένα κουτί γράφοντας ένα σημείωμα που έλεγε: «Το ταγιέρ και η τσάντα της Τζάκι.

Τα φορούσε στις 22 Νοεμβρίου του 1963». Αργότερα, το δώρισε στο Εθνικό αρχείο του κράτους. Το 2003, εννέα χρόνια με τα το θάνατο της Τζάκι, η κόρη της, Καρολίν δώρισε το κειμήλιο στο κράτος και έδωσε την άδεια να εκτεθεί δημόσια από το 2013. Αλλά και ως Τζάκι Ωνάση ποτέ δεν παραμέλησε το παρουσιαστικό της. Ακόμα κι αν δεν έφερε πια τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, εξακολουθούσε να συγκεντρώνει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Στα ταξίδια της, στις επίσημες συνεντεύξεις Τύπου του Ωνάση, στις δεξιώσεις τους στη βίλα στη Γλυφάδα, αλλά και στις βόλτες που της άρεσε να κάνει στα στενά της Πλάκας, στο Μοναστηράκι, στους δρόμους του Σκορπιού, παντού καραδοκούσε ο φακός των παπαράτσι. Οι καθημερινές εμφανίσεις της Τζάκι ήταν πάντα πολύ προσεγμένες. Κι εκείνη φρόντιζε πάντα να τους ικανοποιεί. Είτε επιμελώς ατημέλητη στις πιο καθημερινές της στιγμές, είτε με τα πιο εντυπωσιακά και ακριβά ταγέρ στις επίσημες εκδηλώσεις, κάθε της εμφάνιση ήταν καλά μελετημένη. Σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ο προσωπικός της σχεδιαστής, Όλεγκ Κασίνι. Δεν υπήρχε περιοδικό των δεκαετιών εκείνων που να μην την είχε φιλοξενήσει στο εξώφυλλό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι αν στη φωτογραφία δεν ήταν μόνη, η προσοχή του φακού επικεντρωνόταν σε αυτή. …

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.