ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»: Ο στίχος που έκοψε η Σ. Βέμπο γιατί τον θεώρησε «σκληρό» (βίντεο)

«Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»: Ο στίχος που έκοψε η Σ. Βέμπο γιατί τον θεώρησε «σκληρό» (βίντεο)

Η Σοφία Βέμπο ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου και άρχισε να τραγουδά τα πολεμικά της τραγούδια. Από κάτω ο κόσμος ανατρίχιαζε, σκεπτόμενος τους Έλληνες στρατιώτες να πολεμούν στο μέτωπο. Η Σοφία Βέμπο έγινε η τραγουδίστρια του έπους του ‘40, με τα τραγούδια της να ακούγονται σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξε του τραγουδιού η μορφή / Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στην μπάντα / Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή / νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα», με αυτό το τετράστιχο προλόγιζε η Σοφία Βέμπο τα πολεμικά της τραγούδια και η φωνή της εμψύχωνες τους φαντάρους στο μέτωπο.

Ένα από τα τραγούδια που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στο έπος του ‘40 και τραγουδιέται μέχρι σήμερα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είναι το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και η μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ. Ήταν το πρώτο τραγούδι του έπους του ’40, εκείνο που εκτόξευσε την καριέρα της Βέμπο.

Βίντεο: Το τραγούδι που σημαδεύει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Στους τελευταίους στίχους του τραγουδιού που αποτελεί «ύμνο» της 28ης Οκτωβρίου, ο Μίμης Τραϊφόρος είχε γράψει: Αν δεν ρθήτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ». Ο στίχος φάνηκε ιδιαίτερα σκληρός στη Σοφία Βέμπο, καθώς οι Ελληνες στρατιώτες πολεμούσαν με ψυχή στο μέτωπο. Τότε, ο Τραϊφόρος άλλαξε τους στίχους και έγραψε: «Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.