«Ελλενίτ»: Το ελληνικό «Τσέρνομπιλ» που λίγοι γνωρίζουν – 72 εργάτες πέθαναν εξαιτίας του (βίντεο)

Η τραγωδία που σημάδεψε την ελληνική βιομηχανία

«Ελλενίτ»: Το ελληνικό «Τσέρνομπιλ» που λίγοι γνωρίζουν – 72 εργάτες πέθαναν εξαιτίας του (βίντεο)

Ένα σκάνδαλο που ελάχιστοι γνωρίζουν και που ποτέ δεν πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε. Η Ελλάδα είχε το δικό της «Τσέρνομπιλ» και είχε όνομα της βιομηχανίας «Ελλενίτ».

Στη Χαλκίδα τη δεκαετία του ’60 και του ’70 μεσουρανούσε το εργοστάσιο της φίρμας «Ελλενίτ». Απασχολούσε 250 εργαζομένους και για 29 χρόνια ήταν το κορυφαίο εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου.

Σε όλο τον κόσμο από το 1898 ήξεραν ότι αμίαντος είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο, αλλά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αγνοούσαν ακόμη και τα βασικά. Άλλωστε δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια που υπήρχαν σχολεία κατασκευασμένα με αμίαντο.

Ανυποψίαστοι οι εργάτες έτρωγαν, ξεκουράζοντας πάνω στα σακιά με αμίαντο που παρασκευάζονταν, χωρίς καμία προφύλαξη.

Τα πρώτα κρούσματα εργατών με αναπνευστικά προβλήματα έβαλαν πολλούς σε σκέψεις, αλλά η διοίκηση του εργοστασίου αρνιόταν ότι ευθύνεται ο αμίαντος για τα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν.

Οι πρώτοι θάνατοι δεν άργησαν να έρθουν, ενώ και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να παρουσιάζουν καρκίνο.

Η επίσημη ανακοίνωση των αρχών μετά από έρευνα είναι 72 νεκροί εργαζομένων, αρκετοί εργάτες παρουσίασαν αναπηρία σε ποσοστό 95% και μόλις το 1991 το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά, κατεδαφίστηκε και τα μπάζα απομακρύνθηκαν από τη περιοχή, σε μια προσπάθεια να σωθεί το οικοσύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη δικαστική μάχη που ξεκίνησε, οι εργαζόμενοι βγήκαν κερδισμένοι κερδίζοντας αποζημιώσεις, όχι ικανές όμως να τους δώσουν πίσω όσα έχασαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.