25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά

Σήμερα 25 Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η βία αυτή αποτελεί ένα άκρως σημαντικό πρόβλημα και μάλιστα σε παγκόσμιες διαστάσεις.

Δε γνωρίζει κοινωνική τάξη, χρώμα, ηλικία ή μορφωτικό επίπεδο. Η βία κατά των γυναικών είναι από τα προβλήματα που μαστίζουν τις σημερινές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της γης.

Τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα είναι σοκαριστικά. Κατά μέσο όρο 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιο συγγενή, με πιθανότερο μέρος διάπραξης του εγκλήματος να είναι το σπίτι.

Στην Ελλάδα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σημειώνουν σταθερά ανοδική τροχιά και οι γυναίκες αποτελούν το 66,32% των θυμάτων.

Με αφορμή τη μάστιγα αυτή, το 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία ημέρα λοιπόν σαν τη σημερινή, ας αναλογιστούμε πώς συμπεριφέρονται σε εμάς αλλά και σε κάθε γυναίκα που βλέπουμε γύρω μας. Μην κλείνουμε τα μάτια στη βία και ας εναντιωθούμε σε κάθε μορφή της προς την οποιαδήποτε γυναίκα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.