Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που πέθανε από τα γέλια σε δικό του αστείο

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που πέθανε από τα γέλια σε δικό του αστείο

Οι σχολές των φιλοσόφων στην αρχαία Αθήνα ήταν διάφορες. Μια από αυτές ήταν Η Στωική σχολή. Ο Χρύσιππος ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της. Γεννήθηκε στους Σόλους ή την Ταρσό της Κιλικίας και γι’ αυτό ονομαζόταν Χρύσιππος ο Σολεύς.

Όταν έφτασε στην Αθήνα πήρε μαθήματα από τον Ζήνωνα, τον ιδρυτή της Στωικής Σχολής. Μετά τον θάνατό του αλλά και τον θάνατο του Κλεάνθη, έγινε επικεφαλής την σχολής των Στωικών. Συνετέλεσε έτσι τόσο στην διάδοση όσο και στην συστηματοποίηση της στωικής φιλοσοφίας, κυρίως μέσω των γραπτών του, αφού έγραψε περισσότερα από 750 έργα, από τα οποία κανένα δεν σώζεται.

Ο θάνατός του είναι ένας από τους πιο περίεργους θανάτους στην αρχαιότητα. Αστείο που προκάλεσε ο ίδιος. Έδωσε λίγο κρασί σε ένα γαϊδουράκι και ύστερα το παρακολουθούσε να τρώει ζαλισμένο τα σύκα. Του φάνηκε εξαιρετικά αστείο λοιπόν και έπεσε κάτω και να χτυπιέται. Όμως τα γέλια μετατράπηκαν σε σπασμούς και λίγο αργότερα έβγαλε αφρούς από το στόμα του.

Υπάρχει και η πιθανότητα, όπως αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος, να μην πέθανε από τα γέλια αλλά από υπερβολική κατανάλωση κρασιού. Βέβαια μπορεί να ισχύουν και τα δυο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως και να έχει, ο σημαντικός αυτός φιλόσοφος, που δίδασκε την σημασία της Λογικής και της Αρετής με τον πλούτο ή την υγεία να είναι αδιάφορα, πέθανε σε ηλικία 73 ετών, με την παράδοση να τον έχει αφήσει στην ιστορία ως τον φιλόσοφο που πέθανε από τα γέλια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.