ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η ημέρα που αν είχε βρέξει ο Πειραιάς θα είχε εξαφανιστεί από δηλητηρίαση – Το μαύρο σύννεφο που έκαιγε τα σωθικά

Η ημέρα που αν είχε βρέξει ο Πειραιάς θα είχε εξαφανιστεί από δηλητηρίαση – Το μαύρο σύννεφο που έκαιγε τα σωθικά

1978 και το ημερολόγιο γράφει Παρασκευή 6 Οκτωβρίου. Το λιμεναρχείο δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα ότι κάτι περίεργο υπάρχει στην ατμόσφαιρα και ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναπνοή τους.

Ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο έχει καλύψει τον ουρανό και όλοι διαμαρτύρονται ότι καίγονται τα σωθικά τους. Αμέσως στο σημείο πηγαίνουν αξιωματικοί του κράτους για να ελέγξουν τι συμβαίνει και διαπιστώνουν ότι νιώθουν και αυτοί έντονα συμπτώματα δύσπνοιας, ερεθισμού των ματιών και τάση για εμετό και λιποθυμία.

Από τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει δεν μπορούσαν να αποδώσουν πουθενά το περίεργο φαινόμενο. Όσο ή ωρα περνούσε ο κόσμος πανικοβάλλονταν και προσπαθούσε να βρει μέσον για να φύγει από την περιοχή.

Μόλις άρχισε να φυσάει τότε λύθηκε το μυστήριο. Το μαύρο σύννεφο προερχόταν από τις καμινάδες του εργοστασίου λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Σε μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα, όλα τα αρμόδια υπουργεία συνεννοούνται γρήγορα και διατάζουν παύση των εργασιών στο εργοστάσιο. Κλείνουν όλες οι μηχανές.

Είχε καταστραφεί το εξάρτημα που ήλεγχε την παραγωγή και πυκνότητα του θειικού οξέος. Χάρη στο φίλτρο αυτό τα δηλητηριώδη αέρια που παράγονται ελέγχονται και αυτοκαταστρέφονται. Η βλάβη είχε οδηγήσει στην παύση ελέγχου και διαφυγής τους.

Το δηλητήριο αυτό είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να διαβρώσει ακόμα και πέτρα. Αν υγροποιηθεί μπορεί να επιφέρει μέχρι και τον θάνατο.

Ο Πειραιάς στάθηκε τυχερός αφού αν έβρεχε θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα. Όπως προέκυψε από την έρευνα το φαινόμενο ήταν συχνό, αφού σε μικρότερη κλίμακα αρκετοί κάτοικοι είχαν εμφανίσει προβλήματα υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έπαψε τη λειτουργία του 21 χρόνια αργότερα και το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων κατεδαφίστηκε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.