ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

5 διάσημοι αστέρες που ήταν κατάσκοποι της CIA

5 διάσημοι αστέρες που ήταν κατάσκοποι της CIA

Η CIA είναι μετεξέλιξη της υπηρεσίας OSS (Office of Strategic Services) που έδρασε κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ο ρόλος της ήταν η ανατροπή κομμουνιστικών (κυρίως) κυβερνήσεων και η κατασκοπεία σε βάρος της Ανατολικής Γερμανίας και της Ρωσίας.

Όταν ο Ουίλιαμ Ντόνοβαν, ένας δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη που αργότερα πήρε το προσωνύμιο “wild Bill”, ανέλαβε επικεφαλής ενός νέου Γραφείου, το οποίο υπαγόταν απευθείας στο Λευκό Οίκο, άρχισε να στρατολογεί αμερικανούς που φαινόντουσαν λιγότερο ύποπτοι για τον ρόλο του κατασκόπου, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να διεισδήσουν σε εχθρικές χώρες με σκοπό την συλλογή πληροφοριών. Μεταξύ των κατασκόπων που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις, συγκαταλέγονται και μερικά από τα κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ.

Τζον Γουέιν

Ένας τόσο θερμός υποστηρικτής του αμερικανικού στρατού, φανατικός αντικομμουνιστής και υποστηρικτής της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, είναι λίγο περίεργο να μην έχει υπηρετήσει στον στρατό. Ωστόσο, όταν πέθανε, βρέθηκε ένα πιστοποιητικό μεταξύ των προσωπικών του εγγράφων από τον Ουίλιαμ Ντόνοβαν, διοικητή του OSS, στο οποίο τον ευχαριστούσε για τις υπηρεσίες του στο Γραφείο.

Λέγεται χωρίς να έχει εξακριβωθεί, ότι ο Στάλιν και ο Μάο της Κίνας είχαν διατάξει τη δολοφονία του και χάρη στις μυστικές υπηρεσίες απέφυγε δυο απόπειρες δολοφονίας, μια στο Βιετνάμ και μία στο Μεξικό.

Μο Μπεργκ

Ο Μο Μπεργκ ήταν ίσως ένας από τους πιο λαμπρούς Αμερικανούς που έζησαν ποτέ και η υπηρεσία του προς το OSS ήταν ανεκτίμητη. Ηταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις σύγχρονες γλώσσες ενώ είχε πτυχίο νομικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ θεωρείτο από τους ευφυέστερους παίκτες της εποχής εκείνης και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε στις Ειδικές Επιχειρήσεις όπου μία από τις αποστολές του ήταν να δολοφονήσει τον Γερμανό φυσικό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, αρχηγό του σχεδίου της ατομικής βόμβας των ναζί. Το σχέδιο τελικώς ματαιώθηκε.

Μαρλέν Ντίτριχ

Πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μαρλέν Ντίτριχ ήδη μισούσε τον Χίτλερ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η Ντίτριχ δημιούργησε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό μαζί με τον Μπίλυ Γουάιλντερ και αρκετούς άλλους Γερμανούς προκειμένου να βοηθήσουν τους Ιησουίτες να διαφύγουν από την Γερμανία. Το 1937 ο μισθός της από την ταινία Knight Without Armor διατέθηκε προς βοήθεια των προσφύγων. Το 1939 έγινε Αμερικανίδα υπήκοος και απαρνήθηκε την γερμανική της υπηκοότητα.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, το OSS ξεκίνησε το πρόγραμμα Musak, που περιλάμβανε μουσικές εκπομπές οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση των εχθρικών στρατιωτών. Η Ντίτριχ, η μοναδική καλλιτέχνης που γνώριζε ότι οι ηχογραφήσεις της θα ήταν για χρήση από το OSS, ηχογράφησε αρκετά τραγούδια στην γερμανική γλώσσα για τον σκοπό αυτό. O Ουίλιαμ Ντόνοβαν, έγραψε στην Ντίτριχ: “Είμαι βαθιά ευγνώμων για την γενναιοδωρία σας στην παραγωγή αυτών των ηχογραφήσεων για εμάς”.

Ο ρόλος της περιελάμβανε επίσης “τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με μυστικές δραστηριότητες στην Ευρώπη” ενώ βρισκόταν στο μέτωπο εμψυχώνοντας τα στρατεύματα.

Τζούλια Τσάιλντ

Πολύ πριν γίνει διάσημη, η Αμερικανίδα σεφ και συγγραφέας βιβλίων γαλλικής μαγειρικής, Τζούλια Τσάιλντ, εργαζόταν για το OSS. Όταν ξεκίνησε την καριέρα της εκεί, εργάστηκε απευθείας για τον Ντόνοβαν ως γραμματέας και στη συνέχεια ως ερευνήτρια για την ανάπτυξη ενός απωθητικού συστήματος για καρχαρίες προκειμένου να μην πλησιάζουν τα κήτη τα εκρηκτικά. Όταν ήταν μικρότερη είχε εργασθεί επίσης στην Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα), όπου απομνημόνευε και κατέγραφε απόρρητες πληροφορίες ως κατάσκοπος.

Τζον Στάινμπεκ

Ο Τζον Στάινμπεκ, συγγραφέας του βραβευμένου με Βραβείο Πούλιτζερ μυθιστορήματος “Τα Σταφύλια της Οργής” και ανταποκριτής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ένα απο τα πρώτα άτομα που στρατολόγησε ο Ουίλιαμ Ντόνοβαν.

Το 1942 έγραψε το μυθιστόρημα “Το Φεγγάρι Χαμήλωσε”, σχετικά με το πνεύμα αντίστασης, το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης το Σωκράτη, σε ένα κατειλημμένο από τους Ναζί χωριό στη Βόρεια Ευρώπη, έγινε σχεδόν αμέσως ταινία. Πολλοί υποθέτουν πως η ανώνυμη χώρα του μυθιστορήματος είναι η Νορβηγία και το 1945 ο Στάινμπεκ έλαβε το Μετάλλιο της Ελευθερίας από το Νορβηγό βασιλιά Χαακόν ΣΤ’ για τη λογοτεχνική συνεισφορά του στο κίνημα της νορβηγικής αντίστασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.