Σαν σήμερα το 1993: Η 1η τρομοκρατική επίθεση που έγινε στους Δίδυμους Πύργους (φώτο-βίντεο)

Σαν σήμερα το 1993: Η 1η τρομοκρατική επίθεση που έγινε στους Δίδυμους Πύργους (φώτο-βίντεο)

Σαν σήμερα, στις 26 Φεβρουαρίου του 1993, στις 12.18 το μεσημέρι, η Αμερική θα ζούσε τον πρώτο της μεγάλο εφιάλτη. Ένα ενοικιασμένο βαν, παγιδευμένο με 550 κιλά εκρηκτικών εξερράγη στον υπόγειο χώρο στάθμευσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

​Υπεύθυνη για την αιματηρή επίθεση, θεωρήθηκε μια ομάδα επτά τρομοκρατών, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν την περιοχή αφού πρώτα είχαν ρυθμίσει τη βόμβα να εκραγεί.

Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα 40 μέτρων στα υπόγεια επίπεδα των πύργων και προκάλεσε μεγάλες φθορές στα θεμέλια ενός γειτονικού ξενοδοχείου. Κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους οποίους, 88 πυροσβέστες, 35 αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην υγεία. Περίπου 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα των Δίδυμων Πύργων.

Η πλήρης εκκένωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι διασώστες έλεγξαν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ – απελευθερώνοντας παγιδευμένα άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά- και έψαξαν κάθε όροφο στα τρία κτίρια, σαρώνοντας περισσότερα από 743 χιλιάδες m2.

Οι υπεύθυνοι του τρομοκρατικού χτυπήματος
Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν δηλαδή μέσα στους Δίδυμους Πύργους βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι, αφού ακόμη και αυτοί που έκαναν το μεσημεριανό τους διάλειμμα, επέλεξαν να μη βγουν έξω, λόγω του ψύχους που επικρατούσε. Η έκρηξη κατέστρεψε την ηλεκτροδότηση του ξενοδοχείου, καθώς και σημαντικές περιοχές στο Βόρειο και Νότιο πύργο, που επηρέασαν τη λειτουργία των ανελκυστήρων, την επικοινωνία έκτακτης ανάγκης και τα συστήματα εξαερισμού και φωτισμού. Οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης έπαθαν ζημιές από την έκρηξη και έκλεισαν μετά από 20 λεπτά.

Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί μη καλωδιακοί σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης δούλευαν με πολύ χαμηλή τάση αφού οι πομποί τους στην κορυφή του Βόρειου Πύργου έχασαν ενέργεια. Εκατοντάδες επισκέπτες, καταστηματάρχες και πελάτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στους πύργους άρχισαν να εκκενώνουν τους ουρανοξύστες προτού καν αυτό ζητηθεί.

Εκατοντάδες επισκέπτες, καταστηματάρχες και πελάτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες
Μέσα σε λίγα λεπτά, το λόμπι στο Βόρειο Πύργο γέμισε με πυκνό μαύρο καπνό. Ορισμένοι υπάλληλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο με αναπτήρες και φακούς. Άλλοι δε μπορούσαν να βρουν τρόπο να φύγουν αφού ο καπνός έκρυβε πιθανές εξόδους προς το κλιμακοστάσιο και αναγκάζονταν να περιμένουν βοήθεια. Οι τηλεφωνικές γραμμές του συγκροτήματος αλλά και του ξενοδοχείου ωστόσο, δούλευαν κανονικά και σύντομα οι παγιδευμένοι που ζητούσαν βοήθεια, υπερφόρτωσαν τη γραμμή 911. Περισσότεροι από 100 επισκέπτες που βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο (από όπου μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα) είχαν εντολή να εκκενώσουν το κτίριο από το 107ο πάτωμα χρησιμοποιώντας τις σκάλες. Άλλοι 72 μαθητές και καθηγητές διασώθηκαν από τα ασανσέρ, αφού παγιδεύτηκαν μέσα για ώρες.

Τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έκτακτης ανάγκης και συνέβαλαν στη μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης στην ιστορία της Νέας Υόρκης (μέχρι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου). Μέσα σε μια ώρα, η ηλεκτροδότηση για ολόκληρο το συγκρότημα σταμάτησε λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια των πυροσβεστών που εργάζονταν κοντά σε νερό, αφήνοντας τα κτίρια και όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτά, στο σκοτάδι.

Το Λιμενικό της Νέας Υόρκης και προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις του κτιρίου από το Νιου Τζέρσεϋ, παρέμειναν στους πύργους για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονταν μέσα. Ελικόπτερα μετέφεραν διασώστες στην οροφή για να απεγκλωβίσουν τους υπαλλήλους των γραφείων στους πάνω ορόφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πλήρης εκκένωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του γειτονικού ξενοδοχείου, διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι διασώστες έλεγξαν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ – απελευθερώνοντας παγιδευμένα άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά- και έψαξαν κάθε όροφο στα τρία κτίρια, σαρώνοντας περισσότερα από 743 χιλιάδες m2.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.