ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η ιστορία πίσω από τον εντοπισμό του κρατήρα Darvaza γνωστό και ως «πύλες της κολάσεως»

Η ιστορία πίσω από τον εντοπισμό του κρατήρα Darvaza γνωστό και ως «πύλες της κολάσεως»

Το 1971, οι σοβιετικοί μηχανικοί κατευθύνθηκαν στην έρημο Καρακούμ στο Τουρκμενιστάν για να αναζητήσουν φυσικούς πόρους. Ωστόσο δεν γνώριζαν ότι θα δημιουργούσαν μια περιοχή που θα γινόταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο και ένα θέμα για θεωρίες συνωμοσίας.

Την ίδια χρονιά, οι σοβιετικοί μηχανικοί δημιούργησαν μία γεώτρησης με την ελπίδα να βρουν πετρέλαιο. Ωστόσο, προκαταρκτικές εργασίες αποκάλυψαν ότι ο χώρος ήταν τεράστιο αποθεματικό φυσικού αερίου. Σύντομα το έδαφος κάτω από την εξέδρα γεώτρησης κατέρρευσε, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα μήκους 69 μέτρων και βάθους 30 μέτρων. Φοβούμενοι ότι ο κρατήρας θα μπορούσε να απελευθερώσει τοξικά αέρια, τα οποία ενδέχεται να δηλητηριάσουν τις κοντινές πόλεις, αποφάσισαν να αποκλείσουν την περιοχή. Θεώρησαν ότι όλη η διαδικασία της καύσης των επικίνδυνων αερίων δεν θα διαρκούσε περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Ωστόσο, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο κρατήρας Darvaza, ο οποίος από τότε έχει κερδίσει το ψευδώνυμο Πύλες της κόλασης ή Πόρτα στην κόλαση, εξακολουθεί να καίει, αν και οι φλόγες έχουν κάπως μειωθεί.

Το 2010, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdimukhamedov επισκέφθηκε το χώρο και διέταξε να θαφτεί ο κρατήρας.

Ωστόσο, το 2013, ανακήρυξε την έρημο με τον κρατήρα φυσικό αξιοθέατο που επισκέπτεται συχνά οι ντόπιοι και οι τουρίστες.

Ο κρατήρας Darvaza δεν είναι η μόνη περιοχή στη Γη για να κερδίσει το τρομακτικό όνομά του Gates of Hell. Τέτοιοι χώροι έχουν αποκτήσει φήμη ότι είναι είσοδοι στον υπόκοσμο. Αρχαίοι ελληνικοί και ρωμαϊκοί θρύλοι μας λένε ιστορίες θνητών, που κατάφεραν να μπουν στον κάτω κόσμο μέσα από ειδικές σπηλιές και κρατήρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρκετοί γνωρίζουν τον μύθο του Ηρακλή που κατέβηκε στον κάτω κόσμο για να πιάσει τον Κέρβερο, τον σκύλο του Άδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.