Σαν Σήμερα: 1897 η κήρυξη του πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας

Σαν Σήμερα: 1897 η κήρυξη του πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 5 Απριλίου

1614…. Η Ινδιάνα Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού των Παουχάταν, παντρεύεται τον Άγγλο άποικο, Τζον Ρολφ στο Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια. Ο γάμος τους εξασφάλισε μακρόχρονη ειρήνη στους κατοίκους του Τζέιμσταουν με τους Παουχάταν. Η ιστορία της απεικονίστηκε στη μεγάλη οθόνη από την εταιρία Disney στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ποκαχόντας».

1753…. Ανοίγει τις πύλες του το Βρετανικό Μουσείο.

1897…. Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία. Ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο ’97 μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου.

1944…. Οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας της Καστοριάς, ως αντίποινα για το φόνο δύο συμπατριωτών τους στρατιωτών.

1951…. Στις ΗΠΑ, η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Κατηγορούνται ότι έδωσαν στους Σοβιετικούς απόρρητα στοιχεία, σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

1955…. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ σε ηλικία 80 ετών, παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από δυο θητείες, μια κατά τη διάρκεια του πολέμου και μια εν καιρώ ειρήνης.

1962…. Ο καθαιρεθείς αρχηγός του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.

1970…. Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σαν σήμερα το 1908 γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής αυστριακός διευθυντής ορχήστρας, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και το 1916 ο αμερικανός ηθοποιός, Γκρέγκορι Πεκ. Την ίδια μέρα το 2008 πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός, Τσάρλτον Ίστον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.