Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου το 2000 βυθίζεται το «Εξπρές Σάμινα» στην Πάρο παρασύροντας στο θάνατο 81 άτομα

Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου το 2000 βυθίζεται το «Εξπρές Σάμινα» στην Πάρο παρασύροντας στο θάνατο 81 άτομα

1371: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Α’ νικούν τον Σερβικό Στρατό στη μάχη του Έβρου.

1580: O σερ Φράνσις Ντρέικ ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης.

1687: Μερική καταστροφή σημειώνεται στην Ακρόπολη από βόμβα των Ενετών που πολιορκούν την Ακρόπολη. Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Σεπτεμβρίου, που είναι πανσέληνος, μια οβίδα διαπερνά τη στέγη του Παρθενώνα και αναφλέγεται η πυρίτιδα που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό του. Η έκρηξη ανοίγει τον ναό στα δύο, ενώ καταστρέφεται το τελειότερο κτίσμα της αρχαιότητας. Οι πολιορκητές ξεσπούν σε ζητωκραυγές.

1810: Ο Ζαν Μπατίστ Μπερναντότε (Κάρολος ΙΔ’) «κληρονομεί» τον σουηδικό θρόνο.

1815: Ιδρύεται η «Ιερά Συμμαχία» μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που θα βάλει πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.

1901: Αρχίζει η εμποροπανήγυρη της Λάρισας. Παράλληλα με τις αγοραπωλησίες διεξάγονται και ιππικοί αγώνες.

1903: Στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1905: Ο νεαρός Γερμανοεβραίος φυσικός, Άλμπερτ Αϊνστάιν, δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

1907: Η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Γη γίνονται κτήσεις εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.

1920: Επιδεινώνεται σοβαρά η υγεία του βασιλιά της Ελλάδας, Αλεξάνδρου, μετά από δάγκωμα πιθήκου.

1932: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Χωριά ισοπεδώνονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται. Μεγάλη καταστροφή σημειώνεται και στο Άγιον Όρος, στο οποίο αντέχουν μόνο δύο μονές.

1933: Τρομερή καταιγίδα πλήττει την πόλη Ταμπίκο στο Μεξικό, όπου το νοσοκομείο καταρρέει και καταπλακώνει 87 άτομα. Οι νεκροί φτάνουν τους 150, ενώ στην περιοχή κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος.

1934: Το Αφγανιστάν γίνεται το 60ό μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1941: Ο Superman κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων.

1943: Βυθίζεται στο Λακκί της Λέρου το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», από γερμανική αεροπορική επιδρομή 25 γερμανικών Stukas.

1944: Υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας, στην ομώνυμη κωμόπολη της Νότιας Ιταλίας, μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου και των αντιστασιακών οργανώσεων, που δρουν στην Ελλάδα.

1950: Τα Ηνωμένα Έθνη ανακαταλαμβάνουν από τους Βορειοκορεάτες τη Σεούλ, κατά τον Πόλεμο της Κορέας.

1953: Η Ισπανία υπογράφει συμφωνία με τις ΗΠΑ και επιτρέπει την εγκατάσταση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στο έδαφός της.

1954: Γιαπωνέζικο πορθμείο σιδηροδρόμων βυθίζεται κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα στον πορθμό Τσουγκάρου, με αποτέλεσμα το θάνατο 1.155 ανθρώπων.

1957: Το μιούζικαλ «West Side Story» του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών, κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.

1960: Οι υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Κένεντι, πραγματοποιούν την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση στα αμερικανικά χρονικά.

1964: Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄παραδίδει την κάρα του αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στην Ανατολική Εκκλησία. Η κάρα του αγίου επιστρέφει στην Πάτρα.

1965: Στη Μεγάλη Βρετανία, η βασίλισσα προσφέρει στους Beatles το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1972: Μεγάλη φωτιά ξεσπά στο κέντρο «Όσκαρ», στη Ρόδο, με αποτέλεσμα 31 άτομα να απανθρακωθούν.

1980: Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπίρας, του Οκτόμπερφεστ, στο Μόναχο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματισθούν 211. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ, γνωστός για το ακροδεξιό του παρελθόν.

1984: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου που προβλέπει ότι μετά τις 30 Ιουνίου 1997, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας που υπογράφηκε το 1898 μεταξύ Κίνας και Μεγάλης Βρετανίας, ο Κινεζικός Στρατός θα επανακαταλάβει το Χονγκ Κονγκ, που θα μετασχηματιστεί σε ειδική διοικητική ζώνη με μεγάλη αυτονομία.

1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον Παύλο Μπακογιάννη στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η ενέργεια αυτή συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από την έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ίδια ημέρα εκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος ο Παύλος Μπακογιάννης είχε καταρτίσει.

1995: Στη Γερμανία, σε ισόβια δεσμά καταδικάζεται η Σιγκλίντε Χόφμαν, μέλος της RAF, ως ένοχη για πέντε δολοφονίες, μεταξύ αυτών και του επιχειρηματία Σλάγιερ.

1997: Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

1999: Επανεκλέγεται σε προεδρικό δημοψήφισμα χωρίς αντίπαλο με 93,8% Πρόεδρος της Αιγύπτου ο Χόσνι Μουμπάρακ.

2000: Στις 22:15 το «Εξπρές Σάμινα» προσκρούει στις βραχονησίδες Πόρτες της Πάρου και μέσα σε 20 λεπτά βυθίζεται. Από τους 510 επιβάτες του, 81 δεν καταφέρνουν να βγουν στη στεριά και πνίγονται.

2002: Ναυτική τραγωδία, η χειρότερη στη χώρα, πλήττει τη Σενεγάλη. Από ανατροπή του σενεγαλέζικου πλοίου «Τζούλα» μεταξύ Γκάμπιας και Σενεγάλης, χάνουν τη ζωή τους 1.863 άνθρωποι και διασώζονται μόλις 64.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2013: Ιδρύεται η Δημόσια Ραδιοφωνία που διαχειριζόταν την ελληνική κρατική ραδιοφωνία στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και ήταν σε λειτουργία μέχρι που άνοιξε η ΝΕΡΙΤ. Η Δημόσια Ραδιοφωνία επαναλειτουργεί τους σταθμούς της πρώην ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα και Τρίτο Πρόγραμμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.