ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο θρύλος που συνδέει το Άγιο Δισκοπότηρο με ένα πολωνικό χωριό – Οι Ναΐτες ιππότες και τα μυστικά τούνελ (φωτό)

Ο θρύλος που συνδέει το Άγιο Δισκοπότηρο με ένα πολωνικό χωριό – Οι Ναΐτες ιππότες και τα μυστικά τούνελ (φωτό)

Όπως όλοι οι σπουδαίοι ταξιδιώτες, έτσι και οι Ναΐτες Ιππότες των μεσαιωνικών χρόνων χρειάζονταν κάποια μέρη, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν, κι έτσι έχτισαν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα, αλλά και καθεδρικούς ναούς.

Διάσημα παραδείγματα αυτών των κτισμάτων του 13ου αιώνα βρίσκονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Λιγότερο γνωστά είναι τα εντυπωσιακά παρεκκλήσια και οι οχυρώσεις που έχτισαν στη δυτική Πολωνία, όπου οι Ναΐτες Ιππότες και άλλοι σταυροφόροι αποίκησαν περιοχή και άρχισαν να υφαίνουν τη δική τους μυθολογία στο ειδυλλιακό αγροτικό τοπίο.
Ένα ταξίδι στην περιοχή της Δυτικής Πομερανίας και στα χωριά Chwarszczany, Myślibórz και Rurka – κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία – είναι μια περιπέτεια σε έναν παραμελημένο προορισμό, όπου ιστορικά μυστικά αποκαλύπτονται ακόμα.

Και, σύμφωνα με τουλάχιστον έναν τοπικό μύθο, εκεί θα μπορούσε ακόμα να είναι κρυμμένο το Άγιο Δισκοπότηρο, το κύπελλο από το οποίο έπινε ο Ιησούς Χριστός κατά το Μυστικό Δείπνο και αργότερα είχε το αίμα του.

Ο δρόμος προς Chwarszczany, ένα χωριό που χάνεται ανάμεσα σε χωράφια και δάση, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, και έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. Το ίδιο το χωριό είναι μια συλλογή ξεθωριασμένων σπιτιών με λιγότερους από 100 κατοίκους που έχουν κοτόπουλα και καλλιεργούν ντομάτες το καλοκαίρι.

Τα αγροκτήματα και τα σπίτια που είναι χτισμένα σε παραδοσιακό γερμανικό στιλ, μαρτυρούν τις γεωπολιτικές αναταραχές που έχουν επηρεάσει την περιοχή κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Τα ιδιαίτερα, διαχρονικά παρεκκλήσια που έχτισαν οι Ναΐτες Ιππότες

Είναι εδώ που οι Ναΐτες Ιππότες καθιέρωσαν έναν τόπο λατρείας. Κατασκευασμένο από κόκκινα τούβλα σε βάση από γρανίτη, το εκκλησάκι του Αγίου Στάνισλαου χτίστηκε το 1232 σε ένα απομονωμένο σημείο.

Το παρεκκλήσι έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τον Κανόνα των Ναϊτών, έναν περίπλοκο κώδικα που οι ιππότες υπάκουαν υπό τον φόβο της εξορίας από την αδελφότητα. Η εμφάνιση του κτιρίου είναι αμυντική, οι ψηλοί τοίχοι του είναι χτισμένοι για να αντέχουν σε επιθέσεις, καθώς και στις καταστροφές του χρόνου.

Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας, αν και τα πρωινά της Κυριακής στο Chwarszczany είναι ήσυχα, συνήθως βλέπουμε περίπου 30 ενορίτες να συγκεντρώνονται μέσα στο εκκλησάκι. Στους τοίχους υπάρχουν δύο ανακαινισμένες τοιχογραφίες.

Το εκκλησάκι στο Chwarszczany

Εδώ γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που ρίχνουν νέο φως στις ζωές και τους θανάτους των ιπποτών και των ακολούθων τους. Μεταξύ των ευρημάτων κάτω από το ιερό του παρεκκλησιού είναι τα σώματα μερικών από τους ίδιους τους ιππότες και ένα πιθανό μυστικό πέρασμα.

Ο Przemysław Kołosowski, αρχαιολόγος που εργάζεται για τη διατήρηση της μεσαιωνικής κληρονομιάς του Chwarszczany, λέει ότι κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2019, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερες οχυρώσεις και ένα νεκροταφείο χρησιμοποιώντας ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος.

«Το GPR μας έχει εντοπίσει γοτθικές κρύπτες με τα απομεινάρια των Ναϊτών ιπποτών κάτω από το παρεκκλήσι», λέει ο Kołosowski στο CNN Travel. «Όπως αναφέρουν θρύλοι και μεσαιωνικά έγγραφα, υπήρχε ένα πηγάδι κοντά στο παρεκκλήσι. Σύμφωνα με φήμες, το πηγάδι χρησίμευσε ως είσοδος σε μια μυστική σήραγγα. Αυτό απαιτεί ακόμη μια διεξοδική αρχαιολογική έρευνα».

Οι ιστορίες των Ναϊτών Ιπποτών πηγή έμπνευσης ταινιών

Οι Ναΐτες Ιππότες, έχουν εδώ και χρόνια συναρπάσει ιστορικούς και αρχαιολόγους, εν μέρει λόγω των σκιωδών πτυχών ορισμένων από τις πρακτικές τους.

Το Τάγμα τους, ιδρύθηκε στην Ιερουσαλήμ τον 12ο αιώνα για να προστατεύσει τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Έγιναν μια ισχυρή δύναμη σε όλη την Ευρώπη, απολαμβάνοντας παπικά προνόμια, φορολογικές ελαφρύνσεις και πλούσιες δωρεές, ενώ ταυτόχρονα απέκτησαν θρυλικό στάτους.

Οι Ναΐτες Ιππότες προστάτευαν τον Άγιο Δισκοπότηρο

Λέγεται ότι έχουν γίνει οι προστάτες του Αγίου Δισκοπότηρου και της Κιβωτού της Διαθήκης, ένα ιερό κιβώτιο, μέσα στο οποίο φυλάσσονταν οι πέτρινες πλάκες όπου ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές που είχε παραδώσει ο Θεός, για δεύτερη φορά, στον Μωυσή, και άλλα ιερά αντικείμενα των Ισραηλιτών. Αυτές οι ιστορίες έχουν εμπνεύσει ταινίες όπως αυτές του Ιντιάνα Τζόουνς και τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν.

«Οι Ναΐτες Ιππότες εμπλέκονται πάντα σε όλα», έγραψε ο Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο, στο βιβλίο του «Το εκκρεμές του Φουκώ». Αυτό σίγουρα φαίνεται να ισχύει τον 12ο και 13ο αιώνα στην Ευρώπη. Στη δυτική Πολωνία, οι γαιοκτήμονες αποφάσισαν να προλάβουν αυτή την εμπλοκή, προσκαλώντας τους ιππότες να εγκατασταθούν σε αυτό που ήταν τότε γνωστό ως περιοχή Pojezierze Myśliborskie.

Αγώνες για την πολιτική εξουσία

Περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) βόρεια του Chwarszczany, ένα άλλο κτήριο ρωμαϊκού στιλ οφείλει την ύπαρξή του στο μεσαιωνικό τάγμα. Το Παρεκκλήσι των Ιπποτών στο Rurka είναι ένα τραχύ πέτρινο κτίριο που χρονολογείται από το 1250, χτισμένο στο αρχιτεκτονικό στιλ της γερμανικής περιοχής της Σαξονίας.

Σε ένα απομονωμένο δασικό σημείο, το παρεκκλήσι Rurka πωλήθηκε σε ιδιωτικά χέρια το 1999 και είναι κλειστό για ανακαίνιση.

Προχωρώντας πιο βορειοανατολικά, μετά από 25 λεπτά οδήγησης, οι ταξιδιώτες θα φτάσουν στη Myślibórz, μια στενή κοινότητα στενών δρόμων και περιτριγυρισμένη από δάση και τέσσερις λίμνες.

Οι Ναΐτες Ιππότες έφτασαν στην πόλη Mysliborz της Πολωνίας τον 13ο αιώνα.Είναι ένα ειδυλλιακό σημείο, αλλά την παράσταση εδώ κλέβουν οι εξαιρετικά διατηρημένες οχυρώσεις της πόλης, οι οποίες μοιάζουν σήμερα σχεδόν όπως φαίνονται κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών.

Η αμυντική αρχιτεκτονική του Myślibórz παρέχει μια ματιά στο πώς ήταν η ζωή κατά την εποχή των Ναϊτών, όταν οι κοινότητες ζούσαν υπό τον φόβο των πολέμων και των αγώνων για πολιτικές εξουσίες.

Τα ιστορικά έγγραφα τοποθετούν τους Ναΐτες Ιππότες στο Myślibórz από περίπου το 1238, όταν η γη γύρω από την πόλη τους παραχωρήθηκε από τον τοπικό αριστοκράτη, τον Δούκα Władysław Odonic.

Τα μυστικά του βάλτου

Οι οχυρώσεις γύρω από το Myślibórz χτίστηκαν τον 13ο και 14ο αιώνα. Η πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική πολεοδομία της, με μια πλατεία στη μέση. Γύρω από αυτήν την αγορά υπάρχει το δημαρχείου του 18ου αιώνα, και σπίτια.

Ακόμα και σήμερα, οι κύριες είσοδοι στην πόλη είναι μέσω δύο μεσαιωνικών πυλών, της Πύλης Pyrzycka και της Πύλης Nowogródzka, οι οποίες χτίστηκαν στις αρχές του 13ου και 14ου αιώνα. Οι σύγχρονοι δρόμοι επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να εισέρχονται στην πόλη μέσω των πυλών. Μέσα στις οχυρώσεις βρίσκεται ένας κυλινδρικός πύργος από πέτρινο τούβλο με πολεμίστρες.

Το Άγιο Δισκοπότηρο έχει εμπνεύσει πολλά βιβλία και ταινίες

Οι επισκέπτες θα πρέπει να ρωτήσουν για μια μυστική υπόγεια σήραγγα που εκτείνεται κάτω από την πόλη, από τη μεγάλη εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς μέχρι το μοναστήρι της Δομινικανής, η οποία, σύμφωνα με τον Karolczak, ήταν αρχικά η τοποθεσία του κάστρου των Ναϊτών Ιπποτών.

Μετά την αποβολή των Ναϊτών Ιπποτών από το Myślibórz στα τέλη του 13ου αιώνα, ο θρυλικός θησαυρός τους εξαφανίστηκε. Ο Karolczak λέει ότι σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο θησαυρός βυθίστηκε από τους ίδιους τους Ιππότες, σε μια κοντινή λίμνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο μύθος λέει ότι οι Ναΐτες Ιππότες, κάτω από την κάλυψη του σκότους, βύθισαν ένα ξύλινο κουτί με χρυσά νομίσματα και το Άγιο Δισκοπότηρο», αναφέρει συγκεκριμένα. Η λίμνη, που παλαιότερα βρίσκονταν κοντά στο χωριό Świątki – το ανήκε επίσης στους Ναΐτες Ιππότες – έχει στεγνώσει και ο θησαυρός είτε έχει κλαπεί, είτε έχει χαθεί για πάντα στον βάλτο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.