ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ιερά οδός: Από που πήρε το όνομά του ο δρόμος της Ελλάδας που υπάρχει εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια;

Ιερά οδός: Από που πήρε το όνομά του ο δρόμος της Ελλάδας που υπάρχει εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια;

Η Ιερά Οδός υπάρχει εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια. Συνέδεε το Θριάσιο Πεδίο με την Δυτική Πύλη της Αθήνας. Μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες ήταν ο μοναδικός δρόμος που ένωνε την Αθήνα με την Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

Πήρε αυτό το όνομα επειδή αποτελούσε την διαδρομή την οποία ακολουθούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Η Ιερά Οδός έφτανε μέχρι την Ελευσίνα και ήταν ένας δρόμος γεμάτος μνημεία, όπως το ιερό του Απόλλωνα στο Δαφνί του οποίου την ύπαρξη μαρτυρά ο μοναδικός κίονας που δεν άρπαξε ο λόρδος Έλγιν για να τον μεταφέρει κι αυτόν στο Λονδίνο. Το ιερό της Αφροδίτης στο ύψος του Σκαραμαγκά ήταν ακόμα μια σημαντική στάση της πομπής.

Η Ιερά Οδός εκτός από συγκοινωνίες, προσφερόταν για χιλιάδες χρόνια για έναν όμορφο περίπατο. Ασφαλτοστρώθηκε για πρώτη φορά το 1927. Από τότε έχει την ίδια μορφή, εκτός από ορισμένες διαπλατύνσεις του δρόμου που έχουν συμβεί τα τελευταία 93 χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι το 1956, δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος πρόσβασης στην Αθήνα. Τότε κατασκευάστηκε η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία συναντάται με την Ιερά Οδό στο ύψος της Μονής Δαφνίου. Η ανάδειξή της σε μνημείο που θα αναδείξει την ιστορική της αξία είναι ένα έργο δύσκολο που όμως πρέπει να γίνει, για λόγους ιστορικούς αλλά και ανάπλασης των περιοχών των οποίων διαπερνά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.