ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το γνωρίζατε; – Ποια περιοχή της Αττικής ήταν το γνωστό Κακοσάλεσι

Το γνωρίζατε; – Ποια περιοχή της Αττικής ήταν το γνωστό Κακοσάλεσι

Η Αυλώνα είναι η περιοχή που παλαιότερα ήταν γνωστή και ως Κακοσάλεσι.

Η περιοχή της Αττικής Αυλώνας και γιατί λεγόταν Κακοσάλεσι

Η αρχαία ελληνική ονομασία της περιοχής είναι Αυλών που σημαίνει πέρασμα. Το όνομα Αυλών διασώζεται σε μαρμάρινη αναθηματική πλάκα αφιερωμένη στο Θεό Διόνυσο τον Αυλωνέα. Τα χρόνια της Φραγκοκρατίας τώρα επικράτησε η λέξη Σάλεσι ή Σαλισάτι. Αυτή σημαίνει επίσης πέρασμα και είναι λατινική. Πότε όμως ονομαζόταν Κακοσάλεσι και γιατί;

H ονομασία Κακοσάλεσι έμεινε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κι αυτό γιατί ο ορεινός όγκος ακριβώς πάνω από την κωμόπολη αποτελούσε παρατηρητήριο και ορμητήριο των επαναστατών και κλεφτώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποτελεί ένα κακό πέρασμα για τους Τούρκους. Η ονομασία αυτή διατηρήθηκε ως επίσημη μέχρι το 1927 οπότε ο οικισμός ανέκτησε την αρχαία του ονομασία Αυλών (ο Αυλώνας) από την μακρόστενη κοιλάδα-πέρασμα που διασχίζεται από τον ποταμό Ασωπό.

Το Κακοσάλεσι λοιπόν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το «κακό πέρασμα», επειδή το ορμητήριο των κλεφτών εκεί δυσκόλευε το πέρασμα των Οθωμανών.

Υπάρχει, μάλιστα και μια γνωστή μάχη, η Μάχη στο Κακοσάλεσι που έγινε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Σύμφωνα με μια διήγηση οι γυναίκες του χωριού πολέμησαν γενναία και νίκησαν τους Τούρκους μαζί με τη δύναμη των πολεμιστών. Επίσης η διήγηση αναφέρει ότι καταδιωκόμενοι πέσανε στα έλη της περιοχής, όπου σκοτώθηκαν όλοι.

Ο Αυλώνας σήμερα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η περιοχή του Αυλώνα είναι παραδοσιακά γεωργική-κτηνοτροφική και βιομηχανική. Αρκετοί είναι οι κάτοικοι που μετακινούνται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Οινοφύτων στην Βοιωτία. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται το Μουσείο Ζυγομαλά. Πρόκειται για δημιούργημα της Λουκίας Ζυγομαλά, μεγάλης ευεργέτριας της περιοχής. Εκεί στεγάζεται μεγάλη λαογραφική συλλογή αυθεντικών κεντημάτων και ειδών χρυσοκεντητικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.