ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το ευτράπελο με τα… γυμνά αγάλματα που ενόχλησαν στην Παλιά Αθήνα

Το ευτράπελο με τα… γυμνά αγάλματα που ενόχλησαν στην Παλιά Αθήνα

Το υπέροχο κτήριο με τα γυμνά αγάλματα στο Μέγαρο Σλήμαν, ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Αθήνας έχει προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλες αντιδράσεις και ειδικότερα στην αρχαία Ελλάδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μια δεκαετία μετά την εγκατάσταση του στην Αθήνα και αφού πλέον είχε γίνει πλούσιος, ο Ερρίκος Σλήμαν ανέθεσε την δημιουργία της κατοικίας του στον στενό του πλέον φίλο και αρχιτέκτονα Ερνστέστο Τσίλλερ. Ο λόγος για την οικία Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου της οποίας τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν το 1878. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1880 και σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Για πολλά χρόνια, λοιπόν, το «Ιλίου Μέλαθρον» αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα τμήμα του μεγάρου στεγαζόταν και το πολιτικό γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αυτό που γενικά είναι άγνωστο είναι ένα μικρό «σκάνδαλο» που είχε δημιουργηθεί λόγω των 24 αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί πάνω στο στηθαίο και τα οποία ήταν… γυμνά. Η γυμνότητά τους, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, προκάλεσε τη σεμνοτυφία κάποιων, με αποτέλεσμα να γίνει διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Ο Σλήμαν αποφάσισε να τα ντύσουν. Το αποτέλεσμα όμως ήταν διαφορετικό απ’ ό,τι ίσως κάποιοι περίμεναν καθώς το θέαμα την επόμενη ημέρα προκάλεσε γέλια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μεγάλα πήλινα αγάλματα ήταν κατασκευασμένα στη Βιέννη και παρίσταναν μορφές από το Πάνθεον, της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και Μυθολογίας. Όσο αφορά τα αντίγραφα μιλάμε για τον Μελέαγρο του Σκόπα, την Αμαζόνα του Βατικανού, τον Απόλλωνα, την Αθηνά, τον Διαδούμενο τύπου Farense, τον Σηλεινό τον Αντίνοο του μουσείου του Καπιτωλίου και ο Κυνίσκος του τύπου του Castelgandolfo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.