Βρέθηκε η οικία του Ιησού Χριστού στην Ναζαρέτ; – Τι λένε οι αρχαιολόγοι

Βρέθηκε η οικία του Ιησού Χριστού στην Ναζαρέτ; – Τι λένε οι αρχαιολόγοι

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχει ανακαλυφθεί το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Μια κρύπτη που ανακαλύφθηκε κάτω από ένα μοναστήρι στην Ναζαρέτ εικάζεται ότι μπορεί να ήταν η πρώτη κατοικία Του.

Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στον διάσημο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η αίθουσα που ανακαλύφθηκε κάτω από αυτό χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ.

Παρότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι επρόκειτο για το σπίτι του Ιησού Χριστού, ο χώρος είναι σχεδόν σίγουρο πως επρόκειτο για οικογενειακή κατοικία.

Επιπλέον, φαίνεται πως ήταν κατασκευασμένος με ιδιαίτερη τεχνογνωσία, γεγονός που συνάδει με την ιδιότητα του Ιωσήφ ως «τέκτονα», που του αποδίδεται στην Καινή Διαθήκη.

Ακόμη, στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το μοναστήρι βρισκόταν κάποτε η λεγόμενη εκκλησία της «Θρέψης», όπως ήταν γνωστή κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, λόγω του γεγονότος πως οι προσκυνητές θεωρούσαν ότι είχε χτιστεί πάνω από μια κρύπτη όπου ανετράφη κάποιος νεαρός προφήτης.

Η εκκλησία αυτή, γνωστή για το μεγαλείο και την λαμπρότητά της, εικάζεται πως επρόκειτο για τον βυζαντινό καθεδρικό της Ναζαρέτ και είχε εξέχουσα σημασία στην θρησκευτική ζωή του τόπου έως και τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Από την άλλη, η κοντινή στο σημείο εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θεωρείται πως έχει χτιστεί ακριβώς στο σημείο όπου έλαβε χώρα το γεγονός του Ευαγγελισμού, όπως παραδίδεται από τις Γραφές.

Η κρύπτη ήρθε για πρώτη φορά στο φως το 1880, και έκτοτε είχε παραδόξως αγνοηθεί, ενώ στην ολική εκσκαφή της δεν συμμετείχαν άλλες από τις μοναχές του μοναστηριού που βρίσκεται από πάνω.

Πλέον, στο σημείο έχουν μεταβεί αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Reading της Αγγλίας για την περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση του χώρου.

«Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ εάν ο χώρος πρόκειται πράγματι για την κατοικία όπου ο Ιησούς πέρασε την παιδική του ηλικία», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Κεν Νταρκ, μιλώντας στο CBS.

«Παρόλα αυτά, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουμε. Όντας αρχαιολόγοι, δεν επινοούμε φανταστικές ιστορίες αλλά δουλεύουμε βάσει στοιχείων, και ό,τι έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας είναι πειστικό και έχει συνοχή», προσέθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.