Η συνοικία της Αθήνας που πήρε το όνομά της από… ένα εργοστάσιο κρεβατιών

Εσείς ξέρετε ποια είναι;

Η συνοικία της Αθήνας που πήρε το όνομά της από… ένα εργοστάσιο κρεβατιών

Είναι γνωστό πως κάθε γειτονιά στην Αθήνα έχει και τη δική της μοναδική ιστορία. Ωστόσο, γνωρίζατε πως πίσω από το όνομα μιας αρκετά δημοφιλούς συνοικίας κρύβεται ένα… εργοστάσιο κρεβατιών; Ο λόγος για το Κουκάκι.

Το Κουκάκι απλώνεται στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου. Αυτή η ονομασία τού δόθηκε περίπου στο 1900 και οφείλεται σε έναν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής.

​Ποιος ήταν αυτός; Ο εργοστασιάρχης Δημήτριος Κουκάκης, πολύ γνωστός εκείνη την εποχή. Το εργοστάσιο που διέθετε κατασκεύαζε μεταλλικά κρεβάτια. Η επιχείρησή του λειτουργούσε προπολεμικά στην οδό Κολοκοτρώνη 88 κατασκευάζοντας κορμούς κρεβατιών από χάλυβα. Πρόκειται για τα πολύ γνωστά σιδερένια κρεβάτια που όλοι έχουμε δει είτε από ταινίες είτε και από κοντά.

Ο ίδιος τις χαρακτήριζε, μάλιστα, «στέρεες» και «αναπαυτικές» κλίνες και πωλούνταν στη τιμή των 18 δραχμών. Υπήρχαν δε και κρεβάτια που έφταναν και τις 22 δραχμές. Κάτι πρωτοποριακό για την εποχή, μάλιστα, που έκανε η βιομηχανία ήταν ότι έφτιαχνε και κρεβάτια κατά παραγγελία.

​Ο πελάτης, δηλαδή, μπορούσε να παραγγείλει το μέγεθος και σχέδιο κρεβατιού που ήθελε. Το παραλάμβανε, μάλιστα, σε πολύ σύντομο χρόνο. Φυσικά οι πελάτες ήταν κυρίως από την Αθήνα.

Δεν εξυπηρετούνταν, όμως, μόνο ιδιώτες αλλά ακόμη και δημόσιοι φορείς. Πιο συγκεκριμένα το εργοστάσιο Κουκάκη κατασκεύαζε κρεβάτια ακόμη και για νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διαφήμιση αναφέρει ότι κατασκεύαζε κρεβάτια «όπως αυτά του Ευαγγελισμού». Ακόμη και το ότι προωθούσε τα κρεβάτια στο κοινό μέσα από διαφημίσεις στον αθηναϊκό Τύπο ήταν κάτι το πρωτοποριακό.

​Ο Κουκάκης τελικά ήταν ο πρώτος που έχτισε σπίτι σε αυτή την περιοχή. Το σπίτι του εργοστασιάρχη βρισκόταν στην ανατολική γωνία των οδών Δημητρακοπούλου και Γεωργίου Ολυμπίου. Τι κι αν κατεδαφίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα; Άφησε σε ολόκληρη την περιοχή το όνομά του. Το φημισμένο πλέον Κουκάκι.

Πώς είναι αυτή η γειτονιά στην Αθήνα σήμερα

Σήμερα το Κουκάκι δε θυμίζει σε τίποτα την εποχή του εργοστασίου του Κουκάκη. Είναι μία από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου και σε βάθος χρόνου έχει αποκτήσει τη δική της ταυτότητα.

Εκεί θα δεις νεοκλασικά κτίρια με ωραία αρχιτεκτονική, αλλά και πολυκατοικίες του μεσοπολέμου. Φυσικά και δε λείπουν κτίρια που ρημάζουν ανεκμετάλλευτα. Κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές στην Αθήνα.

Κάτι ακόμη που έχει ανθίσει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή είναι η βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Αποτελεί, μάλιστα, συγκριτικά με τις άλλες στην Αθήνα, μια από τις πιο ακριβές. Σε έρευνα της δημοφιλούς πλατφόρμας αναδείχθηκε στους πέντε αγαπημένους προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

​Δεν είναι τυχαίο ότι σε άρθρο της η γαλλική Vogue χαρακτήρισε το Κουκάκι ως μία από τις πιο «κουλ» γειτονιές της Αθήνας. Επίσης ο βρετανικός Guardian έχει συμπεριλάβει την γνωστή γειτονιά στην Αθήνα στη λίστα με τα μέρη που δεν πρέπει κανείς να παραλείψει να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα.

Αν κάνεις μια βόλτα σε αυτή την ιστορική περιοχή της Αθήνας το σίγουρο είναι ότι θα σε κερδίσει με τον τρόπο της. Θα δεις παρέες βγαλμένες σαν από παλιά ταινία και τουρίστες που ανακαλύπτουν µια «κρυµµένη» πλευρά του κέντρου!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Είναι ομολογουμένως μια εναλλακτική αλλά ταυτόχρονα αυθεντική γειτονιά. Τίποτα προσποιητό, τίποτα δήθεν. Μια ανεπιτήδευτη και χαλαρή ατµόσφαιρα, Θα επιλέξεις το Κουκάκι για εναλλακτικές επιλογές εξόδου και σίγουρα θα βρεις το στέκι σου. Μετά τη πρώτη φορά, το πιθανότερο είναι να μπει στη λίστα με τις αγαπημένες σου βόλτες στην Αθήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.